20 let rol e-verige

Kako hitro čas beži. Letos mineva 20 let od tehnične inovacije in standarda do daljnovidne rešitve: to označuje evolucijo rol e-chain®- rol e-verig igus. Igusovi strokovnjak že več kot 45 let razvijajo sisteme za oskrbo z energijo, ki zanesljivo vodijo kable za vse medije - na primer Ethernet, servo, pogonske - kot tudi cevi. V začetku so bili to skoraj izključno izdelki za strojni inženiring, izum rol e-verige pred 20 leti je prinesel preboj na druge panoge industrije. Tehnična osnova je vključitev valjčkov (koles) med člene energijske verige, da se koeficient trenja pri dolgih hodih močno zmanjša. Tu je razloženo, koliko energije lahko prihranimo in kakšne hitrosti je mogoče doseči z rol e-verigami na kolesih.

Razvoj rol e-verige v zadnjih 20 letih

Tehnična osnova tega so kolesca v e-verigi, ki močno zmanjšajo koeficient trenja pri dolgih hodih, ko zgornji del e-verige drsi po spodnjem delu e-verige. Kot rezultat, je mogoče doseči prihranek do 57% pogonske energije, potrebne za premikanje sistema energetske verige. Prav tako se znatno zmanjša hrup, ki se ustvari. Zahvaljujoč dizajnu so sedaj možni hodi  do 1200 m in več.

1999: serija E400R

Zaradi kolesc v e-verigi se lahko koeficient trenja in s tem pogonska energija, potrebna za sisteme oskrbe z energijo, znatno zmanjšajo. Zlasti pri hodih dolgih več kot 100 metrov je to odločilni dejavnik, ki je pripeljal do uspeha rol e-verig iz igusa.

2004: serija 4040RHD

V drugi razvojni stopnji rol e-verig je bila veriga okrepljena na vseh pomembnih točkah. Pri tej "težki izvedbi" se je zlasti povezava zatič/izvrtina povečala za 100%, medtem ko se je velikost kontaktnih površin povečala za več kot 30%. Posledično se je pričakovana življenjska doba podvojila v primerjavi s prejšnjo serijo.

2008: sistem P4

P4 je nova razvojna faza. Zanjo je značilno, da deluje z bistveno manj hrupa in vibracij zaradi zasnove z dvojnimi kolesci, kar podaljša življenjsko dobo sistema. Zaradi enake velikosti nagiba standardnih povezav in kolesc se je zmanjšal tudi poligonski efekt.

2018: sistem P4.1

V najnovejši razvojni stopnji rol e-verig je tudi uporaba  tribo-polimernih ležajev, ki ne zahtevajo vzdrževanja, za povezavo členov e-verige, občutno podaljša življenjsko dobo. Kot možnost so lahko opremljeni tudi s senzorji obrabe, s katerimi lahko zanesljivo napovedujejo pričakovano življenjsko dobo sistema. V primerjavi s prvo rol e-verigo je bila pričakovana življenjska doba več kot podvojena.

Več kot 10 x daljša življenjska doba rol e-verig

V spodnjem grafu se lepo vidi razvoj in izboljšave pri življenjski dobi rol e-verig.

Nekaj najzanimivejših aplikacij rol e-verig:

 

HOD: trenutno najdaljši hod: 615 m

Sistem deluje neprekinjeno 24 ur, 7 dni celo leto, že 10 let, zunaj na vročini ter mrazu in snegu. To so ekstremni pogoji, s katerimi se spoprijema najdaljša energijska veriga na svetu v elektrarni na lignit v Tušimicah na Češkem.

HITROST: 10 m/sec

Gehring Group velja za specialista visoko preciznih prenosnih vodov, ki se uporabljajo za strojne bloke motorjev. Podjetje je razvilo modularni sistem linearnih robotov, s katerimi se na primer ohišja ročice premikajo z ene obdelovalne postaje na drugo. Za oskrbo z energijo se Gehring zanaša na še posebej "hitre" in tihe energijske verige ter konfekcionirane kable igus®, ki so pripravljeni na vgradnjo.

 

OBREMENITEV: 100 kg/m

Največja polimerna energijska veriga na svetu - večkrat lažja od primerljivih jeklenih verig, brez napora premika več kot 100 kg teže na meter. Vrteči se most obrata za predelavo blata Antwerpen v Belgiji.

 

UČINKOVITOST: 57 % manj potrebne energije

Z rol e-verigami je mogoče doseči prihranek do 57% pogonske energije, potrebne za premikanje sistema energetske verige. Prav tako se znatno zmanjša hrup, ki se ustvari. Zahvaljujoč dizajnu so sedaj možni hodi  do 1200 m in več.

 

Predstavitev razvoja rol e-verig: VIDEO