Čisti, varni, zaznavni

Strokovnjaki za »motion plastic« so razvili optično in magnetno prepoznavne materiale za puše in sferične ležaje

 

Odpornost na medije, ne potrebujejo mazanja, ne korodirajo: te zahteve morajo danes izpolnjevati strojne komponente v živilski industriji. Za hitro prepoznavanje frakcij v primeru poškodbe sistema je igus razvil dva nova optično in magnetno zaznavna materiala za njihove puše in sferične ležaje, izdelane iz iglidur FC180 in igumid FC  (FC - food contact/ stik s hrano). Materiali so skladni s predpisi FDA in EU10/2011 in so zato idealni za uporabo v živilski industriji.

Zaznavanje tujkov ima pomembno vlogo pri proizvodnji in pakiranju hrane, da bi zagotovili popolno kakovost izdelkov in preprečili kontaminacijo. Zato je Igus razvil tribološko optimiziran drsni material iglidur FC 180 (FC - food contact/ stik s hrano), zlasti za stik z živili. Nov material je mogoče vizualno prepoznati po modri barvi in vsebnosti ustreznih dodatkov za detekcijo kovin, ki so združljivi z živili. Na ta način se lahko deli v primeru poškodbe sistema hitro odkrijejo in tudi odstranijo. Zaradi tega je zagotovljena čistost izdelka in preprečeni so dragi odpoklici. Novi material je skladen s specifikacijami Uredbe FDA in EU 10/2011 in se zato lahko uporablja pri neposrednem stiku z živili. Njegova nizka absorpcija vlage in delovanje brez maziv, so dodatna merila, ki govorijo za optimalno primernost materiala v aplikacijah v živilski industriji, industriji pijač in embalaži.

 

Zaznavnost kovin tudi za igubal sferične ležaje

Na področju igubal sferičnih ležajev so strokovnjaki na področju »motion plastic« razvili nov material, ki ga je mogoče zaznati. Z materialom za ohišje igumid FC v kombinaciji z iglidur FC180 kot materialom za sferično kaloto, so zdaj prvič na voljo samonastavljivi igubal ležaji, ki so odobreni za neposreden stik z živili. Zelo dobro zaznavnost materialov je potrdilo tudi podjetje Sesotec GmbH, specialist za odkrivanje tujih teles in proizvajalec detektorjev kovin za živilsko industrijo. Tudi najmanjši delci 0,0139 g (iglidur FC180) ali 0,0157 g (igumid FC) bi bili zaznani na tekočem traku pri prehodu skozi detektor kovin INTUITY. Novi antivibracijski ležaji so zaradi svoje polimerne osnove odporni proti koroziji in medijem, kar jim omogoča, da vzdržijo tudi pri čiščenju z vodo in številnimi čistilnimi mediji. Proizvajalci opreme in izvajalci v živilski industriji lahko tako hitro in preprosto opremijo svoje stroje s široko paleto rešitev, ki jih ponujajo v Igusu. Hkrati so njihovi prihranki dvojni, ker plastičnih puš in sferičnih ležajev ni treba servisirati in jih je veliko ceneje kupiti kot rešitve, izdelane iz ležajev iz nerjavečega jekla, ki tesnijo mazivo za prehrambno industrijo.