HITRE NASTAVITVE IN TIHO DELOVANJE

Nemška družba Igus je razširila  paleto visoko zmogljivih polimernih matic izdelanih iz materiala iglidur® E7, ki ne potrebujejo mazanja niti vzdrževanja!

Nove navojne matici iz materiala iglidur® E7 omogočajo tiho gibanje, delujejo brez vibracij in z visokimi hitrostmi pri nizkih obremenitvah.

Varne, hitre in tihe nastavitve so bile osnovne zahteve za navojne module matice. Ravno zaradi tega je Igus povečal obseg navojnih matic iz materiala iglidur® E7 za trapezna navojna vretena in vretena s hitrim vzponom, za katera je značilno gladko delovanje in nizke vibracije z majhnimi obremenitvami in visokimi hitrostmi. Z ustreznimi materiali in geometrijami, nove navojne matice in patentirana Igus dryspin® tehnologija vreten s hitrim vzponom, omogočajo optimalen linearni pogon.

V vsakdanjem življenju lahko vretena s hitrim vzponom in trapezne navojne matice najdemo povsod, v objektivih kamere, v vratih vlaka itd. Igus matice in vretena najdemo povsod, kjer so potrebne natančne nastavitve. Matice so običajno sestavljene iz dveh komponent: navoja in vezne matice. Pri visokih hitrostih navoja, matice izdelane iz standardnih polimerov ali kovinskih nadomestkov pogosto dosežejo svoje meje. Posledice so vibracije in hrup. Iz tega razloga je nemški proizvajalec "pametnih polimerov" Igus zdaj dodal material iglidur® E7 v spekter navojnih matic za vretena s hitrim vzponom in trapezna vretena. Matice so posebej zasnovane za uporabo pri visokih hitrostih z nizko obremenitvijo in omejenim prostorom za vgradnjo. Zato je njihova uporaba idealna, na primer v avtomatskih avtomatih za kavo, 3D tiskalnikih ali celo v laboratorijski tehnologiji.

 

Mehki material zagotavlja tiho delovanje pri visokih hitrostih

Nova navojna matica iglidur® E7 je narejena iz mehkega, visoko zmogljivega polimera, ki trajno vključuje trdna maziva. Zato ni potrebe po zunanjih mazivih, kot so olja in masti. Novi material zmanjšuje hrup in hkrati duši vibracije ter omogoča dolgo življenjsko dobo, kar dokazujejo tudi testiranja v Igusovem testnem laboratoriju. Testi, ki primerjajo obrabo med iglidur® E7 in ostalimi Igusovimi standardnimi materiali za navojne matice so pokazali, da ima navojna matica iz iglidur® E7 materiala pri 135 obratih na minuto in obremenitvi 100 N, štirikrat večjo odpornost proti obrabi in je 19-krat bolj odporna na odrgnine kot navojne matice iz ostalih materialov.

 

Patentirana tehnologija dryspin® zagotavlja večjo učinkovitost

Poleg razvoja navojnih matic, izdelanih iz visoko kakovostnih polimerov Igus uvaja tudi patentiran dryspin® optimiziran obseg vreten s hitrim vzponom, ki ustreza Igusovim navojnim maticam. Posebne značilnosti dryspin® tehnologije so ravni kot, asimetrična geometrija in zaobljene navojnice, kar zagotavlja večjo učinkovitost in nizko trenje. S pomočjo praktičnega spletnega orodja "Lead screw module expert"  nemške družbe Igus, lahko uporabnik v nekaj klikih samodejno sestavlja ustrezen linearni pogon, vključno z matico, in ga tudi takoj naroči.

Več si lahko preberete na www.igus.si