Največja ladja na svetu z igusovo verigo

Naftna družba Royal Dutch Shell je določila destinacijo za plavajočo platformo "Prelude" na zahodni obali Avstralije. Načrtovano je, da bo "Prelude" zagotovil izkop tekočega zemeljskega plina (LNG) 660.000 ton letno.

Prelude je največji plavajoči objekt, ki je bil kadarkoli zgrajen na morju. Konzorcij Technip / Samsung (TSC) je skrbel za njegovo gradnjo v Južni Koreji. Dolžina platforme je 488 metrov, širina 74 metrov izdelana pa je iz več kot 260.000 ton jekla. Pri polni obremenitvi je lahko teža platforme 600.000 ton, petkrat večja od teže ameriške letalonosilke Nimitz.

Če bi platformo splavili v Temzo,…..

Glavno dvoslojno konstrukcijo je izdelala družba TSC v ladjedelnici Samsung Heavy Industries Geoje v Južni Koreji. Gradnja se je uradno začela oktobra 2012, ko so bili izrezani prvi deli kovinske podkonstrukcije. Sistem kupole je bil izdelan v Dubaju ostala oprema se je izdelovala drugod po svetu. Do julija 2015 je bilo nameščenih vseh 14 modulov plinskih instalacij, kompletna platforma pa je bila gotova julija 2017.

Načrtovana življenjska doba platforme je 25 let. Pričakuje se, da bo Prelude proizvedel 5,3 milijona ton tekočine in kondenzata letno. Zemeljski plin se bo ekstrahiral iz vrtin in utekočinil z ohlajanjem na -162 ° C. Sposobnost proizvodnje in raztovarjanje utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) je pomembna novost za prevoznike in zmanjšuje stroške in odpravlja potrebo po dolgih cevovodih do predelovalnih obratov na kopnem.

  

Namestitev vse potrebne opreme, da bi bila ta platforma učinkovita, je bil velik izziv. igus® je za potrebe platforme izdelal posebno energijsko verigo v dolžini 35 m, katere funkcija je oskrba z energijo za  dvigalo in sidrni vitel. Vgradnjo je izvedlo podjetje igus® Singapore.

Rotirajoča igusova energijska veriga je dolga 35 metrov.

Za vse zahteve posebnih aplikacij je igus® pripravljen ponuditi učinkovite rešitve. S svojim sloganom "Plastika za dolgo življenjsko dobo", igus® nudi rešitve z energijskimi verigami, fleksibilnimi kabli, ležaji in vodili. 

Plavajoča platforma v primerjavi z ameriško letalonosilko.

 

Po poti dolgi 5.800 km iz ladjedelnice v Južni Koreji je Prelude prispel v vode zahodne Avstralije. Konec decembra 2018 je družba Royal Dutch Shell objavila, da se je začetna proizvodnja začela in da so vrtine odprte.