PODELITEV LOKALNIH MANUS NAGRAD »slo manus 2019«

 

manus® je skupna pobuda podjetja igus®, raziskovalca in proizvajalca polimernih drsnih ležajev iz Kölna v Nemčiji, tehnične publikacije Industrieanzeiger, tehnične fakultete iz Kölna in Inštituta za kompozitne materiale iz Kaiserslauterna.

Prvi natečaj je bil organiziran že v letu 2003, nato pa poteka vsako drugo leto. Število prijavljenih iz leta v leto narašča.

manus® simbolizira pogum in prizadevanja za raziskovanje novih tehnologij, zato se iščejo aplikacije ki že delujejo z uporabo polimernih ležajev, ki se razlikujejo po tehničnih in komercialnih parametrih, so plod drznih idej in ustvarjalnosti ter dajejo presenetljive rezultate.

Na srečanje so bili povabljeni vsi sodelujoči na tem natečaju, tudi vsi sodelujoči v predhodnih dveh natečajih, vsi nagrajenci iz preteklih let, prav tako pa predstavniki podjetja Igus iz Kölna, kot organizatorja tega natečaja v svetovnem merilu in predstavniki podjetja HENNLICH, ki podjetje Igus zastopa na slovenskem trgu. To je bila že peta podelitev, prvič je bil ta natečaj organiziran na področju Slovenije  v letu 2011, drugič pa leta 2013, letošnja prireditev je bila že tradicionalna, torej peta zapored.

 

Polica »slo manusov« se počasi a vztrajno polni. Na njej jih stoji že pet.

 

Letošnja udeležba je bila izjemno visoka. Skupno se je na mednarodni natečaj prijavilo kar 445 udeležencev iz 32 držav. Letos so se slovenski predstavniki izkazali, kar 41 prijav je bilo iz Slovenije, kar je skoraj 100 % več kot pa na zadnji prireditvi.

 

Slovenija si skupaj z Nemčijo deli visoko tretje mesto v absolutnem seznamu udeležencev. Glede na prebivalce (število prijav na 1 milijon prebivalcev pa daleč pred vsemi (koeficient 20,5: 20,5 prijav na 1 milijon prebivalcev)

Iz priložene tabele se vidi, da število udeležencev iz Slovenije narašča. Na prvem natečaju je bilo prijavljenih 10 udeležencev iz Slovenije, na naslednjem čez dve leti že 13, nato 17, letos pa kar 41.

Torej se nam ni potrebno bati za prihodnost, ideje so.

 

Predstavljena je bila kratka zgodovina podjetja HENNLICH in podjetja Igus.

Nato so bili na kratko predstavljeni  vsi sodelujoči in njihove aplikacije, v katerih so bile vgrajene igusove puše ali vodila, ki imajo to prednost, da ne potrebujejo mazanja in vzdrževanja, da so neobčutljive za umazanijo in imajo dolgo življenjsko dobo.

Zmagovalec je dobil zlato manus priznanje, drugo uvrščeni srebrno manus priznanje, tretjeuvrščeni pa bronasto manus priznanje. Izročeno je bilo tudi posebno manus  priznanje.

 

Nagrajenci so bili:

Zlati manus:

Zlati manus je dobil g. Dean Vidmar iz podjetja 1024 d.o.o. za mehanizirani model nalaganja zabojnikov

Izdelek je "Mehanizirani model nalaganja zabojnikov", ki je bil narejen v sodelovanju s svetovno priznanim umetnikom JR (Jean René). Namen instalacije je bil razlagati projekt JR Women are Heroes, ki je bil leta 2014 odpremljen iz pristanišča Le Havre na kontejnerski ladji CMA CGM Magelan. Modelni žerjavi na inštalaciji delujejo samostojno s pomočjo strojnega vida, prilagojene elektronike in posebej izdelane programske opreme. Namestitev je v stalnem gibanju in vsaki dve uri sestavi sliko na eni strani modelne ladje, ki predstavlja sliko, ki jo je JR naredil leta 2014.

Uvodna predstavitev je bila junija 2018 v galeriji Perrotin v New Yorku in so jo obiskovalci odlično sprejeli. V model so vgrajena igusova vodila in vozički, ki ne potrebujejo mazanja in delujejo brez vzdrževanja. Gibanje je gladko in brez zastojev.

Srebrni manus:

Srebrni manus je dobil g. Matej Meglič iz podjetja ElevonX d.o.o. za lansirnik brezpilotnih letal

ElevonX je proizvajalec brezpilotnih letal (UAV) oziroma celotnih sistemov. ElevonX Scorpion- elastični lansirnik  se uporablja za lansiranje brezpilotnih letal, ki za vzlet potrebujejo začetno hitrost. Varnost in vzdržljivost sistema je bil moto pri razvoju, zato ima ta sistem prednosti pred ostalimi in sicer: vsi elastični deli so zaščiteni in preprečujejo poškodbe operaterja v primeru odpovedi, zanesljiv mehanizem za sprostitev, varnostna zaponka in mehanizem za napenjanje na zadnji strani.

Pri lansiranju se pojavljajo izredno visoke sile, kar pomeni da mora biti sistem natančno izdelan.
V ElevonX Scorpion elastični lansirnik so vgrajeni elementi DryLin®, ki so komponente visoke kakovosti, da zagotavljajo najboljše rezultate in varnost uporabnika. Prav zaradi uporabe izdelkov DryLin® je uporaba lansirnika skoraj brez vzdrževanja.

Bronasti manus:

Bronasti manus je dobil g. Matej Štefanac iz podjetja VISARD, Matej Štefanac s.p.  za PLUSminus svetilko

 

Skrivnost in srčnost osvetlitve PLUSminus je mehanizem gibanja, ki omogoča premik na nekonvencionalen način. Za premikanje svetilke je dovolj le nežen dotik prsta ene roke. Ko smo zadovoljni s položajem, mehanizmom samodejno zaklene položaj na želeni višini in razdalji. Z uporabo puš iglidur svetilka skoraj plava.

Premika se v vodoravni in navpični smeri in se vrti okoli dveh osi.

 

Zahvaljujoč lahki konstrukciji in minimalistični obliki skoraj ne zastira vidnega polja.

 

Posebni manus:

Letos smo podelili tudi dve posebni nagradi manus ki sta šli v roke študentov in njihovih mentorjev. 

 

Posebno manus nagrado so dobili dr. Sebastjan Šlajpah in skupina študentov iz EF Univerze v Ljubljani za   izobraževalni robotski komplet  

Študentje so ob pomoči mentorja izdelali zanimivega robota

 Izobraževalni robotski komplet mora vsebovati minimalno količino materiala, vendar kljub temu zagotavljati različne funkcionalne zasnove robotskih mehanizmov. Vključeni material je treba uporabiti na različne načine: če se en del uporablja kot linearno vodilo v enem dizajnu, ga lahko uporabimo kot segment robotov v drugem. Uporabljeni materiali morajo biti lahki, z minimalnim ali brez vzdrževanja. Celotna mehanska zasnova mora biti enostavna za sestavljanje in dovolj majhna in lahka, da je prenosna. Igusov sistem DryLin®, izpolnjuje vse zahtevane kriterije.

 


Posebno manus nagrado so dobili mag. Marijan Španer in skupina študentov iz FERI Univerze v Mariboru za   analogno uro   

 

Skupina študentov je pripravila idejno zasnovo, konstruiranje, kot tudi praktično izdelavo modela analogne ure z naprednim vodenjem. Konstrukcija mehanskega dela je relativno preprosta zasnovana, zato so se odločili, da bodo mehanizem izdelali sami. V delavnici, opremljeni le z osnovnimi stroji in orodji, je problem izdelave natančnejših strojnih obdelav, ki so sicer potrebne za izdelavo ležajnih sedežev in doseganje tolerančnih nasedov osi in gredi. Zato so z veseljem izkoristili možnost, ki jo ponuja uporaba polimernih drsnih ležajnih puš proizvajalca IGUS in so jih zato uporabili na prav vseh ležajnih elementih zobniškega prenosa, kot tudi za gredi pogona kazalcev.

Polimerni ležaji in puše se vse bolj in bolj uveljavljajo v industrijskih rešitvah. Predsodki o plastiki, kot slabem in cenenem materialu se počasi umikajo iz stroke. Veliko razvojnikov že prisega izključno na polimerne rešitve. Svoje ideje utemeljujejo z možnostjo izračuna življenjske dobe , prav tako tudi z rezultati opravljenih testov, ki jih podjetje Igus vseskozi opravlja v svojem testnem laboratoriju. Rezultati so dostopni, tako, da se vsak lahko prepriča o kakovosti polimerov.

 

SVETOVNI MANUS 2019

 

Kot vedno je bila podelitev na sejmu v Hannovru.

Podelitev mednarodnih nagrad manus v Hannovru

Zlati manus 2019: Čistilna in preizkusna enota

ToolTec Ltd, Neil Macdonald, Aberdeen, Velika Britanija

 

Srebrni manus 2019: športni katamaran

CEC Catamarans GmbH, Ernst-Michael MILLER, Grünwald, Nemčija

 

Bronasti manus 2019: plinski obroč

KEMPF, Martine Kempf, Wasselonne, Francija

 

Na koncu smo  sklenili, da se čez dve leti zopet srečamo, po vsej verjetnosti v še večjem številu, z veliko novimi in zanimivimi aplikacijami. Želimo si, da bi podelitev slovenskih manusov postala tradicionalna prireditev. Z vašo pomočjo nam bo to tudi uspelo. Vabljeni spet leta 2021.