PREDVIDITE OBRABO S POMOČJO PRVEGA INTELIGENTNEGA DRSNEGA LEŽAJA, KI NE POTREBUJE MAZANJA!

Novi pametni polimerni ležaj označuje lasten čas obrabe in preprečuje okvaro stroja in opreme.

Drsni ležaji pogosto delujejo v neugodnih razmerah, kot so abrazivni prah, velika hitrost ali kemikalije. Da bi omogočili pravočasno prikazovanje stopnje obrabe takšnih drsnih ležajev, je družba igus kot  prva na svetu razvila inteligentni ležaj iz visoko zmogljivega plastičnega iglidurja. Upravljavci strojev in upravljavci opreme lahko vnaprej načrtujejo vzdrževanje, popravilo in zamenjavo delov.

Če delovni stroj odpove, če se pakirna linija ustavi ali pa se vetrna turbina zaradi odpovedi ležaja ne vrti več, se za upravljavce takih strojev in opreme pojavijo velike težave. Zato je nemška družba igus v svojo paleto pametnih plastičnih izdelkov dodala prvo inteligentno pušo na svetu. Vnaprej odkriva obrabo v izjemno stresnih aplikacijah in pravočasno pošlje uporabniku signal, če grozi okvara. Vzdrževanje je zato mogoče načrtovati.

Pametni drsni ležaji so individualno oblikovani

Telo novega pametnega drsnega ležaja je sestavljeno iz dveh delov: notranjega materiala iglidur, ki ne potrebuje mazanja in zunanje trde polimerne lupine, ki ščiti ležaj. Stranka lahko izbere material, ki je najbolj primeren za njegovo uporabo. Za merjenje količine obrabe se med dvema komponentama uporablja inteligentni senzor. Meritve senzorjev se lahko vključijo v sisteme na različne načine. Na primer, operaterja je mogoče obvestiti o obrabi drsnega ležaja z opozorilno lučko, kjer je samodejni izklop tudi možnost za uporabo podatkov senzorja. Za vrhunske aplikacije se lahko podatki pošljejo neposredno v nadzorni sistem, ki po analizi posreduje podatke v spletni vmesnik prek komunikacijskega modula ICOM za namene vzdrževanja in popravil. To uporabniku omogoča, da načrtuje vzdrževanje in zamenjavo po svojih željah.