Premagali svetovno elito in dosegli velik uspeh

Ekipa študentov ljubljanske fakultete za strojništvo je zmagala na ameriškem tekmovanju Design/Build/Fly (DBF), namenjenem načrtovanju in gradnji daljinsko vodenih brezpilotnih letal ter tekmovanju v letenju. Ekipo sestavlja 17 študentov pod mentorstvom docenta Viktorja Šajna, zmagala pa je med stotimi sodelujočimi univerzami in premagala priznane univerze, kot so MIT, Stanford University in Virginia Tech.

 

Študentje so se na tekmovanje, ki je obsegalo izdelavo modela letala z radarjem in avtomatskimi zložljivimi krili, ki lahko poleti z letalonosilke, nosi »bombe« in je hkrati izjemno hitro, pripravljali več kot pol leta.

»Letalo smo gradili več kot pol leta in vanj vložili več kot 2000 ur dela. Uspelo nam je zgraditi izjemno hitro, lahko kompozitno letalo, ki dosega hitrosti več kot sto kilometrov na uro in je zmožno leteti več kot deset minut na tekmovalni hitrosti,« je pojasnil vodja ekipe Timotej Hofbauer.

 

V zmagovalnem letalu so bile za odpiranje kril vgrajene HENNLICH torzijske vzmeti M20R13 in M20L13, ki so odlično opravile svojo nalogo, saj so razprle krila v rekordnem času.

​Na fakulteti za strojništvo so v sporočilu za javnost zapisali, da je bila ekipa letos postavljena pred največji izziv doslej, saj so gradili letalo, ki je od prejšnjih precej večje. »Kljub vsem izzivom jim je v šestih mesecih uspelo dokončati dva prototipa in končno letalo brez večjih težav, na tekmovanju pa so znanje in dobro pripravljenost le še potrdili,« so dodali.

Nad njihovim rezultatom je izrazil navdušenje tudi dekan fakultete Mitjan Kalin, ki je dejal, da uspe študentom »na tak način pokazati, da so kljub verjetno slabšim materialnim pogojem, kot jih imajo na večjih univerzah, sposobni poseči v sam vrh«.

Študentsko tekmovanje DBF, ki ga vsako leto razpiše Ameriški inštitut za aeronavtiko in astronavtiko (AIAA), je letos potekalo od 11. do 14. aprila 2019 v Tucsonu v Arizoni. Več si oglejte na naslednji povezavi: https://www.aiaa.org/dbf

 

VIR: portal časnika DELO, objavljeno 18. april 2019 12.38