xiros®- polimerni kroglični ležaj, do 60% lažji in do 40% cenejši od kovinske različice

Nemška družba Igus iz Kölna ima največji testni laboratorij na svetu za gibljive aplikacije. Vsako leto se tam izvaja več kot 12.000 triboloških testov. Ti vključujejo preizkuse, ki raziskujejo uporabo širokega spektra materialov v najrazličnejših okoljih in pod najrazličnejšimi pogoji v realnem testu. Tokrat vam predstavljamo: xiros® kroglični ležaji s prirobnico in kovinski ležaji v slani vodi. Uporaba tribo plastike, ki ne potrebuje vzdrževanja niti mazanja  je omogočila, da se kroglični ležaj xiros® v testu obnaša povsem prepričljivo.

Inženirji iz testnega laboratorija so napolni cisterno s slano morsko vodo in jo segreli na + 80°C. Potem so vanjo za 120 ur položili klasični kovinski ležaj s prirobnico in xiros® prirobnični ležaj izdelan iz xirodur® B180, visoko zmogljivega tribo polimera, ki je optimizirana z vidika obrabe in odpornosti na medije. Oba ležaja nista bila popolnoma potopljena, temveč sta bila izpostavljena zraku, da bi povzročili korozijo.

    

 

Kovinski ležaj je začel korodirati že po nekaj urah

Rezultati testa so bili jasni. Po nekaj urah je kovinski ležaj začel korodirati. Na koncu preskusa so na vseh delih kovinskega ležaja sledi rje. Za razliko od plastičnega ležaja. Kroglični ležaj s prirobnico xiros® je ostal nespremenjen tudi po 120 urah v agresivni slani vodi in visokih temperaturah. Na njem ni bilo niti spremembe barve niti  rje. To je očitna prednost, zlasti pri uporabi v čistih prostorih in pri uporabi v živilski industriji in medicinski tehnologiji, kjer rja predstavlja higiensko tveganje. Kroglični ležaji xiros® običajno sestavljajo štiri komponente: notranji in zunanji obroč, plastična kletka in kroglice iz nerjavečega jekla ali stekla.

Za razliko od kovinskih ležajev, polimerni ležaji, odporni proti obrabi, zagotavljajo zelo mirno delovanje in higiensko suho delovanje brez potrebe po mazanju in vzdrževanju. Njihovo dolgo življenjsko dobo je mogoče enostavno izračunati na spletu. Poleg tega so plastični ležaji električno neprevodni, odporni na temperaturo od -40 do +80°C, nemagnetni in 60 % lažji in do 40 % bolj ugodni od primerljivih kovinskih ležajev. Primerni so za absorpcijo srednje obremenitve in zaradi svoje zanesljivosti so že leta izbira kupcev po vsem svetu, na primer, za uporabo v transportnih trakovih, etiketiranju, pakirnih strojih, kot tudi polnilnih strojih in linijah.