ENERGIJSKA VERIGA Z NAJDALJŠIM HODOM NA SVETU

670 M HODA: IGUSOVA VERIGA IN KABLI ZNIŽUJEJO STROŠKE VZDRŽEVANJA

Najdaljši hod energijske verige do sedaj na svetu so Igusovi strokovnjaki projektirali in montirali po naročilu največjega češkega energetskega dobavitelja CEZ Group. Izjemno učinkoviti »roller« sistem energijske verige serije 5050RHD je bil vgrajen na transportno enoto velikega kopača rjavega premoga »Tušimice II«. Hod verige je bil 615 m. Prejšnji najdaljši obratujoči hod je bil v singapurskem pristanišču in je znašal 500 m, prav tako z Igusovo energijsko verigo.

Razvoj tehnike pa gre naprej in sedaj je dosežen nov mejnik, najdaljši hod energijske verige je 670 m.

Indijska termoelektrarna je imela že leta ponavljajoče se težave s koluti motornih kablov na dveh bagerjih. Kabli so večkrat povzročali težave in pogosto privedli do zaustavitve proizvodnje.

Igus India je dobil projekt za dve energijski verigi, 2 x 670 m hoda. Odločilnega pomena pri tem projektu je bilo, da so Igusovi inženirji že leta 2013 v isti elektrarni zmontirali 3 sisteme energijskih verig, vsaka po  230 m dolge hode. Od takrat delujejo sistemi energijskih verig brez enega samega postanka, neprekinjeno 24 ur na dan, 7 dni v tednu, celo leto, 7 let. Od stranke v bližini te termoelektrarne so Igusovi inženirji pravkar dobili nov projekt, sistem energijske verige s hodom neverjetnih 955 m. Zgodba, ki sledi ...

Oblikovanje projekta, podroben opis in obdelava naročil so bili izvedeni v tesnem sodelovanju med inženirskimi skupinami v Indiji in Kölnu.

Da bi bil ta projekt uspešno izveden, so bili v Kölnu izvedeni testi, komponente so bile vnaprej vzorčene, sledil je še celoten paket preverjanja kakovosti in sestavljanja:

• energijska veriga: roll 5050RHD

• 4 visokofleksibilni kabli CF877 (posebna izvedba kablov)

Igus i-sense z EC-P

• Zaprta vodila s streho, ki varujejo pred nabiranjem umazanije in hkrati tvorijo zaščito pred dvigovanjem verige

Igus India je uspešno izvedel montažna dela, igusovi  nadzorniki so sistem pregledali in potrdili.