Igus je kot prvi v svetu začel z recikliranjem odsluženih energijskih verig

Recikliranje odsluženih energijskih verig je dobro za okolje

Kaj se zgodi, ko plastična energijska veriga dokonča svojo življenjsko dobo? Običajno jo preprosto odložimo in sežgemo z drugimi plastičnimi odpadki. S svojim zelenim programom za recikliranje »chainge« , so se v podjetju Igus lotili nekaj povsem novega: uporabniki lahko svoje odslužene plastične energijske verige pošljejo Igusu v recikliranje - ne glede na proizvajalca. Lahko odpravijo stroške odlaganja hkrati pa prejmejo tudi bon za nakupe pri Igusu. Tako pridobijo kupci, najbolj pa okolje.

Po podatkih Plastikatlas 2019 se v Nemčiji za nove izdelke ponovno uporabi le približno 16 % plastičnih odpadkov. Čeprav plastična energijska veriga z relativno dolgo življenjsko dobo ni primerljiva z izdelki za vsakodnevno uporabo, kot je plastična embalaža, se vprašanje, kako jo odvreči, še vedno pojavi ob koncu njene življenjske dobe. Običajno se energijska veriga odlaga skupaj z drugimi plastičnimi odpadki. Recikliranje se pojavlja zelo redko, saj so stroški ločevanja različnih plastičnih materialov in recikliranja, da ponovno pridobimo uporaben granulat previsoki. V večini tovarn je običajni postopek, da odstranijo energijske verige iz svojih strojev in jih odvržejo med industrijske odpadke. V večini primerov se plastika sežge. Igus zdaj ponuja okolju prijazno alternativo v obliki zelenega program za recikliranje »chainge«.

Kako plastični granulat nastaja iz starih verig: 1. Očistite verige 2. Stehtajte verige 3. Zabeležite količino in kontaktirajte Igus 4. Pošljite verige v Igus

 

Recikliranje je enostavno

Cilj programa je reciklirati plastiko iz katere so izdelane energijske verige in jo ponovno uporabiti za nove izdelke. V ta namen lahko uporabniki po čiščenju pošljejo svoje stare izrabljene plastične energijske verige v Igus - ne glede na dejanskega proizvajalca verig. Plastiko nato v Igusu sortirajo, očistijo, drobijo in pakirajo. Po tem jo lahko Igus ali druga podjetja ponovno uporabijo za izdelavo visokokakovostnih tehničnih izdelkov. V zameno kupec prejme bon v višini 0,78 €* za kilogram. "Igus prevzema to odgovornost in s svojim zelenim programom recikliranja »chainge« želi prispevati k zmanjšanju plastičnih odpadkov in izboljšanju procesa recikliranja," pravi Frank Blase, izvršni direktor igus GmbH, in doda: "To za nas ni nekaj novega. Kot največji svetovni proizvajalec plastičnih energijskih verig že recikliramo 99 % plastičnih odpadkov, ki nastanejo v proizvodnji, da bi jih lahko ponovno uporabili kot ponovno granulacijo. Program »chainge« je zdaj naslednji pomemben korak v smeri trajnostnega poslovanja. Program zelenega recikliranja »chainge« bo po vsem svetu predstavljen v prihodnjih mesecih. Najprej Igus začenja program v Nemčiji in kmalu se bo izvajal lokalno na mnogih drugih trgih, kot so Kitajska, ZDA, Japonska, Tajvan in Koreja…..

Dodatne informacije o igusovem programu recikliranja »chainge« najdete na www.igus.eu/recycling in v videoposnetku na https://youtu.be/k3q1PYCY4Yk

 

 

* trenutna vrednost, ki se lahko spreminja