igus® na dirki čez Ameriko - RAAM 2011

Race Across America ali RAAM je ultra maratonska kolesarska dirka čez Združene države Amerike

Leta 1982, ko se je začela, so jo poimenovali Great American Bike Race. Je najbolj znan in najdaljši vzdržljivostni dogodek na svetu. To dirko so si »izmislili« štirje tekmovalci leta 1982 in sicer John Marino, John Howard, Michael Shermer in Lon Haldeman.
Prva dirka se je pričela v Santa Monici, cilj pa je bil v New Yorku pri stolpnici Empire State Building.
Vsako leto se tekma prične na zahodni obali in se konča na nasprotni strani, na vzhodu. Start in cilj se je v tolikih letih spreminjal, in se bo še. Dirka pa je vedno dolga približno 5000km. Za razliko od ostalih dirk po svetu ima Raam prav posebna pravila: dirka ni v etapah, zmagovalec je tisti, ki najprej pride na cilj z čim manj postanki in čim manj spanja. Približno polovica prijavljenih odstopi, zaradi prevelikih naporov,.. V solo kategoriji dirka traja okrog 9 dni (tisti najboljši), ekipe pa seveda pridejo prej, ponavadi v 6 dneh. Prav zaradi neprestanega kolesarjenja, je zahtevna tudi logistika in kolesarji potrebujejo več člansko spremstvo. Največji nasprotnik tako kolesarjev kot spremljevalcev, je utrujenost in pomanjkanje spanca. Denarnih nagrad ni, so pa prav vsi ki pridejo na cilj zmagovalci. Do sedaj je dirka zahtevala dve smrtni žrtvi, pa tudi nekaj zelo hudih in trajnih posledic.

Slovenska udeležba na RAAM-u

Leta 2000 se je nekaj zanesenjakov na čelu s kolesarjem Fredijem Viragom in vodjem odprave Pečelinom iz Idrije odločilo, da poizkusijo priti na dirko in jo tudi uspešno prekolesariti. Preko kvalifikacij na drugih dirkah, je Fredi Virag dobil zeleno luč za nastop na Raam-u.  Zaradi skromnih sredstev in slabo opremljeni so bili že vnaprej obsojeni na slabši rezultat. Kljub požrtvovalnosti Fredija
in ekipe, je moral 750 km pred ciljem odstopiti. Že takrat so  kolesarji v Sloveniji budno spremljali in spraševali o podrobnostih Raam-a.
Leta 2001 se je ne glede na prejšnjo izkušnjo ponovno šlo na RAAM. Tokrat nam uspelo in Fredi je takrat prispel na cilj v Pensacoli na Floridi kot 9. Zanimanje za to dirko se je v Sloveniji močno povečalo. Med najbolj radovednimi je bil prav Jure Robič. In res so že naslednje leto sledili nastopi več Slovencev. Tako Robič, ki je šel na Raam kar 8x, pa Marko Baloh, tudi Fredi Virag se je še vračal, med drugim je nastopil skupaj v tandemu z Stoklasom in še nekaj drugih nastopov je bilo. Vsi nastopi pa so bili vedno v senci Jureta Robiča, saj je že v svojem prvem nastopu osvojil drugo mesto, naprej pa je sledilo še 5 prvih mest. Jure Robič je postal za Američane „KRALJ CEST“ in je dal RAAM-u neizbrisen pečat. Bil je domala nepremagljiv.

Udeležba Slovencev na RAAM-u je po zaslugi Jureta Robiča izredno odmevna in občudovanja vredna. Zato vsi , ki so uspeli premagati celotno progo veljajo za zmagovalce, ne glede katero mesto so zasedli..

Igus, je kot proizvajalec polimerov in linearnih vodil  vse bolj prisoten v ekstremnih pogojih, kjer njegova inovativnost pride do izraza.To leto so slovenskega ekstremnega kolesarja, Marka Baloha na dirki RAAM 2011 , spremljali s pomočjo Igusovih vodil.

 

Modularni sistem serije drylin® W zagotavlja nemoteno drsenje kamere brez mazanja.


Letošnja proga je bila skoraj do potankosti podobna lanski. Začela se je 18. junija v Oceansidu ob Tihem oceanu, nato je prečkala12 zveznih držav in se zaključila v Annapolisu (Maryland) na obali Atlantika. Slovenski ultramaratonski kolesar Marko Baloh je letošnji RAAM – Dirko čez Ameriko končal na 3. mestu med posamezniki. Tokrat sta ga premagala Christoph Strasser in Mark Pattinson.

 
Triinštiridesetletni Ljubljančan je tokrat že šestič v karieri nastopil na 4810 kilometrov dolgi dirki od zahodne do vzhodne obale ZDA. Za dobrih 18 ur je Baloha premagal Strasser, ki je slavil na svojem prvem RAAM-u. Postal je tretji Avstrijec z zmago na tej prestižni ultramaratonski dirki. Pred njim je to uspelo že Francu Spilauerju in kar trikrat Wolfgangu Faschingu. Na drugem mestu je dirko končal Američan Mark Pattinson, ki je bil v cilju dobri dve uri pred Balohom. Največ zmag na RAAM-u v solo konkurenci med moškimi ima pokojni Jure Robič, ki je zmagal petkrat.

Baloh ima tudi že zmago na RAAM-u. Leta 2008 je v kategoriji parov slavil s Tomažem Perčičem. Svojih prvih dveh nastopov na RAAM-u Baloh ni končal. Leta 2003 je odstopil 700 kilometrov do cilja, medtem ko ga je na drugem nastopu leta 2005 zaustavila pljučnica po prevoženih 2900 kilometrih. Leta 2006 je zasedel 2. mesto v kategoriji Enduro. Leta 2009 je prav tako kot letos dirko končal na 3. mestu. V zadnjih dveh dneh dirke so se za 2. mesto borili štirje kolesarji. Poleg Pattinsona in Baloha sta bila v igri še Američan Alberto Blanco in Avstrijec Gerhard Gulewicz. Slednji je 500 kilometrov do cilja odstopil.

Letošnji zmagovalec Strasser je dirko končal v osmih dneh osmih urah in šestih minutah. Baloh je potreboval devet dni dve uri in devetinpetdeset minu

  BRAVO MARKO!