Navpični sistem kmetovanja, ki ne potrebuje mazanja

Navpično kmetovanje velja za obetavno alternativo običajnemu kmetijstvu v velemestnih območjih. Igusova gibljiva plastika pomaga zmanjšati zastoje pri kmetovanju.

Po podatkih Združenih narodov se bo svetovno prebivalstvo do leta 2050 povečalo na 9,7 milijarde. Najbolj se bo število prebivalcev povečalo v mestih. Navpično kmetovanje velja za obetavno alternativo običajnim metodam za pridelavo hrane za vse večje število mestnih prebivalcev. V teh navpičnih kmetijah Igusova gibljiva plastika že igra pomembno vlogo pri njihovem stroškovno učinkovitem in zanesljivem delovanju.

Trenutno živi na zemlji 7,7 milijarde ljudi in ta številka se nenehno povečuje. Prav zaradi tega postaja proizvodnja hrane vse večji izziv. K temu pripomore tudi napredna urbanizacija: več kot polovica svetovnega prebivalstva že živi v mestih in urbanih okoljih. Konvencionalno kmetovanje je mogoče le v omejenem obsegu, ker je kmetijskega zemljišča vse manj in manj. Hrano je zato treba prevažati v urbana središča iz oddaljenih regij. Eno rešitev ponuja tako imenovano navpično kmetovanje. Za proizvodnjo hrane se uporabljajo različne stopnje v zaprtih stavbah. Cilj so: zmanjšati proizvodne stroške, prevozne stroške in posledične emisije CO2. Hkrati je navpična ureditev proizvodnje v majhnih prostorih idealna rešitev kako lahko v urbanih območjih na čim manjšem možnem prostoru pridelamo čim več kmetijskih pridelkov.

Visoko zmogljivi polimeri kažejo svojo moč

Stroji, ki se uporabljajo v navpičnem kmetovanju, delujejo v zelo občutljivem okolju. Igusova gibljiva plastika je idealna za uporabo pri tej vrsti proizvodnje hrane. Sistem delovanja brez mazanja in vzdrževanja zagotavlja nemoteno delovanje znotraj navpičnega kmetovanja. Zaradi lastnosti brez mazanja, skladnosti s FDA in najvišjimi higienskimi standardi, rastline, zelenjava, solata in sadje niso onesnaženi. Poleg tega tribo-polimeri ne korodirajo, odporni pa so tudi na umazanijo, prah in zemljo. Velik potencial je tudi v konceptih avtonomno delujočih, popolnoma avtomatiziranih navpičnih kmetij. Sistemi za avtomatizacijo z nizkimi stroški omogočajo stroškovno učinkovito navpično sajenje, spravilo ali pakiranje skozi vse leto, skupaj s hitro donosnostjo naložbe.

Navpično kmetovanje niso več sanje o prihodnosti

Za ogled videa klikni na fotografijo

 

Verige in portalne linije

 <input type="image" name="_savedok" class="c-inputButton" src="https://www.hennlich.at/typo3/clear.gif" title="Shrani dokument" />

Verige z dolgimi hodi                                   

  

Delta roboti  

Roboti

 

Kmetija »Living Greens« je zgled za navpično kmetovanje. Ideja ameriškega podjetja je pretvoriti proste nebotičnike v navpično urejene kmetije. Te tehnike gojenja zahtevajo posebne stroje za oskrbo rastlin s hranili in namakanje. Patentirani prečni sistem, opremljen z Igusovimi e-verigami, dovaja obogateno vodo neposredno do rastlinskih korenin. V praznem skladišču v Minneapolisu na ta način uporabljajo približno 4.000 kvadratnih metrov prostora, da dobijo enako količino hrane, kot bi jo pridelali na več kot 40 hektarjih običajnih kmetijskih površin. Intelligent Growth Solutions (IGS) - rešitve inteligentne rasti uporabljajo tudi igusovo »motion plastics« za avtomatizacijo pri navpičnem kmetovanju. Eden od ciljev podjetja, Growth Towers, je narediti navpično kmetovanje bolj ekonomično z izboljšanjem produktivnosti pridelka, kakovosti in doslednosti ter z drastičnim zmanjšanjem stroškov električne energije in dela. Navpično razporejeni IGS sistemi morajo biti zanesljivi, z nizkim trenjem hkrati pa tudi enostavni za vzdrževanje. Igusovi linearni sistemi drylin ustrezajo vsem zahtevam in zagotavljajo nemoteno delovanje sistema. Leto po namestitvi komponent, ki ne potrebujejo mazanja, ob pregledu ni bilo mogoče zaznati nobene opazne obrabe ležajev.

Povezava na video: VIDEO