PODELITEV LOKALNIH MANUS NAGRAD »slo manus 2015«

V sredo, 22. aprila, je podjetje HENNLICH iz Podnarta na celjskem sejmu, v sklopu Forma Tool 2015 organiziralo razglasitev lokalnih zmagovalcev natečaja manus®  2015.

manus® je skupna pobuda podjetja igus®, raziskovalca in proizvajalca mernih drsnih ležajev iz Kölna v Nemčiji, tehnične publikacije Industrieanzeiger, tehnične fakultete iz Kölna in Inštituta za kompozitne materiale iz Kaiserslauterna.

Prvi natečaj je bil organiziran že v letu 2003, nato pa poteka vsako drugo leto. Število prijavljenih iz leta v leto narašča.

manus® simbolizira pogum in prizadevanja za raziskovanje vih tehnologij, zato se iščejo aplikacije ki že delujejo z uporabo polimernih ležajev, ki se razlikujejo po tehničnih in komercialnih parametrih, so plod drznih idej in ustvarjalnosti ter dajejo presenetljive rezultate.

Na srečanje so bili povabljeni vsi sodelujoči na tem natečaju, tudi vsi sodelujoči v predhodnih dveh natečajih, vsi nagrajenci iz preteklih let, prav tako pa predstavniki podjetja Igus iz Kölna, kot organizatorja tega natečaja v svetovnem merilu in predstavniki podjetja HENNLICH, ki podjetje Igus zastopa na slovenskem trgu. To je bila že tretja podelitev, prvič je bil ta natečaj organiziran na področju Slovenije  v letu 2011, drugič pa leta 2013, letošnja prireditev je bila že tradicionalna, torej tretja zapored.

Polica »slo manusov« se počasi a vztrajno polni. Na njej stojijo že trije.

Letošnja udeležba je bila izjemno visoka. Skupno je bilo prijavljenih 467 udeležencev iz 34 držav, od tega kar 17 iz Slovenije. Slovenija je na visokem 8 mestu v absolutnem seznamu udeležencev. Glede na prebivalce (število prijav na 1 milijon prebivalcev pa daleč pred vsemi (koeficient 8,5: 8,5 prijav na 1 milijon prebivalcev)

 

država

št.prijav

št.prebiv. (cca)

index

1

Indija

73

1.100.000.000

0,06636

2

Poljska

66

40.000.000

1,65000

3

Nemčija

66

80.000.000

0,82500

4

Italija

41

60.000.000

0,68333

5

V.Britanija

37

60.000.000

0,61667

6

Francija

25

60.000.000

0,41667

7

Španija

25

40.000.000

0,62500

8

Slovenija

17

2.000.000

8,50000

9

Indonezija

16

245.000.000

0,06531

10

Kitajska

10

1.300.000.000

0,00769


Iz priložene tabele se vidi, da število udeležencev iz Slovenije narašča. Na prvem natečaju je bilo prijavljenih 10 udeležencev iz Slovenije, na naslednjem čez dve leti že 13, letos pa 17.

 

Torej se nam ni potrebno bati za prihodnost, ideje so.

Letos nam je celotno prireditev s svojo prisotnostjo, polepšala Tanja Žagar, trikratna dobitnica nagrade Viktor, ki je zapela nekaj svojih uspešnic.

 

Predstavljena je bila kratka zgodovina podjetja HENNLICH in podjetja Igus.

Nato so bili na kratko predstavljeni  vsi sodelujoči in njihove aplikacije, v katerih so bile vgrajene igusove puše ali vodila, ki imajo to prednost, da ne potrebujejo mazanja in vzdrževanja, da so neobčutljive za umazanijo in imajo dolgo življenjsko dobo.

Zmagovalec je dobil zlato manus priznanje, drugo uvrščeni srebrno manus priznanje, tretjeuvrščeni pa bronasto manus priznanje. Izročeno je bilo tudi posebno manus  priznanje.

Nagrajenci so bili:

Zlati manus:

 


Zlati manus je dobil g. Miha Pelko iz podjetja Pel3o d.o.o. za 3D tiskalnik

Pel3o d.o.o. je razvilo nov 3D tiskalnik za hitro in kvalitetno prototipiranje, namenjen za uporabo v industriji, malih in srednje velikih podjetjih ter za vsakodnevno hobi uporabo. Glavne prednosti tega 3D delta tiskalnika so: tiskalna glava na dva filamenta, linearna vodila z magnetnimi zglobi, ki omogočajo ničto zračnost, grelna tiskalna mizica, ki omogoča tiskanje vseh popularnih plastičnih polimerov, in avto-kalibracijski sistem, ki skupaj omogočajo zanesljivo in hitro operativnost delovanja ter visoko-resolucijski 3D tisk.

Zunanje ogrodje 3D tiskalnika je narejeno iz kovine sestavljene v delta geometriji, ki je

izrezana z visoko natančnostjo s pomočjo laserske tehnologije. Glavne lastnosti Pel3o 3D tiskalnika so: visoka kvaliteta produkta in visoka kvaliteta tiskanega 3D izdelka, visoke hitrosti tiska, zanesljivost, tiho delovanje, velik volumen tiskanja, multilateralnost, odprto-kodnost. Za vsesplošno zanesljivo in kvalitetno delovanje 3D tiskalnika se uporablja DryLin linearna vodila in

vozičke. Nizek profil vodil in visoko-tehnološke plastične komponente vozičkov omogočajo hitre pomike,nižji hrup, enostavno vzdrževanje večji volumen tiskanja.

 

                                 

                               Matej Šulc iz Pel3o je prevzel prvo nagrado

 

Srebrni manus:

 

Srebrni manus je dobil g.Tilen Kovačič iz podjetja Futusol d.o.o. za polnilno enoto PM13

Stroj PM13 je namenjen polnjenju rezane zelenjave v PVC lončke. Polni se lahko: kislo zelje, kislo repo, rdečo peso, drugo mešano rezano zelenjavo. Pri razvoju stroja so se držali sledečih smernic: kompaktnost, prilagodljivost, vrhunska kvaliteta, enostavno posluževanje in visoka zmogljivost pakiranja. stroj je izdelan iz nerjavnega jekla (W.Nr.1.4404) in ostalih materialov skladnih z FDA standardi. Vse vgrajene komponente so produkti priznanih Nemških proizvajalcev, ki stojijo za svojo kvaliteto (Festo, Fibro, Igus, Siemens,.). Stroj pri optimalnem delovanju lahko polni 1000 enot na uro,kar pomeni 1 tona na uro

 

Tilen Kovačič iz podjetja Futusol d.o.o.

 

Bronasti manus:

 

Bronasti manus je dobil g. Tomaž Leskovšek iz podjetja G-M&M d.o.o.  za Rezalec cevi EXACT Pipecut 220E

Rezalec cevi je namenjen za rezanje cevi, kot pove že ime. Pri uporabi je pomembno, da priprava ne potrebuje vzdrževanja in da je čim lažja. Z uporabo igusovih puš sta dosežena oba cilja, saj puš ni potrebno mazati in vzdrževati pa tudi lažje so kot kovinske.  Neobčutljive so tudi na ostružke ki nastajajo pri rezanju, kot na vlago, ki se lahko pojavlja.

 

 Posebni manus:

 

Posebno manus nagrado pa so dobili g. Matjaž Mihelj in skupina študentov iz Univerze v Ljubljani za   Pipetirnega robota             

Študentje so ob pomoči mentorja izdelali zanimivega robota

 

Vrhunska rešitev, profesionalno oblikovanje. Ogromno igusovih vodil. Mirno in enakomerno delovanje brez vzdrževanja.

Igusova vodila ne potrebujejo vzdrževanja in mazanja. Enakomerno in brez zatikanja delujejo v vseh pogojih. Robot je zelo stabilen zaradi posebne konstrukcije. Tudi natančnost delovanja je zadovoljiva.

 

 

 
Posebna nagrada je šla v roke študentov in njihovega mentorja.

 

Nekaj predstavljenih aplikacij  je bilo prav zanimivih:

          

Od aktivnega stola,……………………….do nosilcev zaslona ali tlačnega orodja.

 

Polimerni ležaji in puše se vse bolj in bolj uveljavljajo v industrijskih rešitvah. Predsodki o plastiki, kot slabem in cenenem materialu se počasi umikajo iz stroke. Veliko razvojnikov že prisega izključno na polimerne rešitve. Svoje ideje utemeljujejo z možnostjo izračuna življenjske dobe , prav tako tudi z rezultati opravljenih testov, ki jih podjetje Igus vseskozi opravlja v svojem testnem laboratoriju. Rezultati so dostopni, tako, da se vsak lahko prepriča o kakovosti polimerov.

 

SVETOVNI MANUS 2015

Kot vedno je bila podelitev na sejmu v Hannovru.

Podelitev manusov v Hannovru

 

Zlati manus 2015: sistem za pomoč pri operaciji notranjega ušesa

 

Leibniz Universität Hannover, Institut für Mechatronische Systeme, Jan-Philipp Kobler, Hannover, Germany

 

Srebrni manus 2015: stroj za glajenje betona

 

Mai International GmbH, David Kampitsch, Feistritz/Drau, Austria

Bronasti manus 2015: 3D tiskalnik


Aerosud ITC, Marius Vermeulen, Pierre van Ryneveld, South Africa

Na koncu smo  sklenili, da se čez dve leti zopet srečamo, po vsej verjetnosti v še večjem številu, z veliko novimi in zanimivimi aplikacijami. Želimo si, da bi podelitev slovenskih manusov postala tradicionalna prireditev. Z vašo pomočjo nam bo to tudi uspelo. Vabljeni spet leta 2017.