PODELITEV LOKALNIH MANUS NAGRAD

slo-manus 2013

V torek, 28. maja je podjetje HENNLICH iz Podnarta v Naklem organiziralo razglasitev lokalnih zmagovalcev natečaja manus®  2013.

 

manus® je skupna pobuda podjetja igus®, raziskovalca in proizvajalca polimernih drsnih ležajev iz Kölna v Nemčiji, tehnične publikacije Industrieanzeiger, tehnične fakultete iz Kölna in Inštituta za kompozitne materiale iz Kaiserslauterna.

Prvi natečaj je bil organiziran že v letu 2003, nato pa poteka vsako drugo leto. Število prijavljenih iz leta v leto narašča.

 

manus® simbolizira pogum in prizadevanja za raziskovanje novih tehnologij zato se iščejo aplikacije ki že delujejo z uporabo polimernih ležajev, ki se razlikujejo po tehničnih in komercialnih parametrih, so plod drzne ustvarjalnosti in dajejo presenetljive rezultate.

 

Na srečanje so bili povabljeni vsi sodelujoči na tem natečaju, tudi vsi sodelujoči izpred dveh let, prav tako pa predstavniki podjetja Igus iz Kölna, kot organizatorja tega natečaja v svetovnem merilu in predstavniki podjetja HENNLICH, ki podjetje Igus zastopa na slovenskem trgu. Gre že za drugo srečanje, prvič je bil ta natečaj organiziran na področju Slovenije  v letu 2011. Udeležba je bila presenetljivo visoka. Skupno je bilo prijavljenih preko 400 udeležencev, od tega kar 12 iz Slovenije.

Najprej je g.Tomšič, pozdravil vse prisotne in na kratko predstavil 90 letno zgodovino podjetja Hennlich, ter 16 letno pot slovenskega podjetja Hennlich. G.Stahl je na kratko predstavil zgodovino in vizijo podjetja Igus, enega vodilnih proizvajalcev polimernih elementov za industrijo.

Nato so bili na kratko predstavljeni vsi sodelujoči s svojimi aplikacijami. Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju, predstavljene so bile vse aplikacije, v katerih so bile vgrajene igusove puše, ki imajo to prednost, da ne potrebujejo mazanja in vzdrževanja, da so neobčutljive za umazanijo in imajo dolgo življenjsko dobo.

Vsi sodelujoči so dobili priložnostna darila in priznanje za sodelovanje na omenjenem natečaju. Zmagovalec je dobil zlato manus priznanje, drugo uvrščeni srebrno manus priznanje , tretjeuvrščeni pa bronasto manus priznanje. Izročena je bila tudi posebna manus  diploma.

Nagrajenci so bili:

Zlati manus je dobil g. Jože Lorbek iz podjetja ANTHRON d.o.o.

    DSD dvojna stop zapora

Za izvirno rešitev dvojne stop zavore z dvema pozicijama za ustavitev. Ta rešitev je tudi patentirana. Robustna in funkcionalna zavora z edinstvenim sistemom zaviranja – zelo primerno za reševanje. Druga (antipanic) pozicija za ustavitev se avtomatično vključi, takoj ko ročko spustite (namenoma ali nenamenoma) –uporabnik je tako dodatno varovan, posebej primerno za začetnike.  

Vgrajene so iglidur® puše GFM-1012-07 in GFM-1012-09

 

Izdelek je bil nagrajen tudi z reddot award 2013.

 

Srebrni manus je dobil dr. Viktor Zaletelj iz podjetja EVORO Technogies d.o.o.

     Robolink

Podjetje EVORO d.o.o. se ukvarja z razvojem robotskih krmilnih komponent in robotskih sistemov za podporo avtomatizacije malo-serijske proizvodnje.  Inovativna zasnova njihovih rešitev omogoča enostavno in hitro rekonfiguracijo robotskih sistemov in s tem njihovo visoko učinkovitost ter prilagodljivost končni aplikaciji kupca. Krmilne rešitve podpirajo vnaprej nepredvidene re-konfiguracije robotskih sestavov, vse od od enoosnih, kartezičnih in polarnih sistemov, odprtih

6 in več osnih kinematičnih verig, do zaprtih kinematičnih sistemov (hexapodi). Vse to v nekaj minutah.

Vgrajen je sistem Robolink®.

 

Bronasti manus je dobil g. Janez Kolarič iz podjetja JANEZ KOLARIČ s.p.

 Zdravilomat

Podjetje je razvilo izdelek, ki omogoča prodajo zdravil tudi v času, ko so lekarne zaprte. S tem je omogočen dostop do zdravil, ki so v prosti prodaji, ne le v dežurnih lekarnah temveč tudi na drugih lokacijah. V avtomatu je zalogovnik  z do 800 škatlicami zdravil.

Vgrajenih je 10 sistemov DryLin® TK-04-09,1400.

 

Posebno manus nagrado pa sta dobila g. Jožef Babič iz podjetja  AJM d.o.o in g. Bojan Brečko iz VSŠ Ptuj

  Merilna miza

Sodelovanje med gospodarstvom in študenti

Ker gre za povsem novo napravo, so v prvi fazi izdelali pomanjšan model naprave, v nadaljevanju pa sledi še izdelava konkretne naprave (ca. 8 x 2,5 m). Model naprave bo najprej služil kot prototip na katerem bodo prišli do pomembnih spoznanj za izdelavo velike naprave, kasneje pa bo služil kot učilo za poučevanje servo sistemov in avtomatizacije proizvodnje na ŠC Ptuj. Obenem bo model na razpolago podjetju AJM kot demo model za prikaz njihovih tehnologij na sejmih. Vgrajen jermensko gnan  ZLW-0630-02-B-850

 

 

Sodelovanje med gospodarstvom in izobraževanjem je prava pot, ki nam bo pomagala v svetlejšo prihodnost.

 

 

Nekaj predstavljenih aplikacij  je bilo prav zanimivih. Od loka do vodilnih koles za jeklene teleskopske zaščite..

 

Lok

Naprava za pranje piščančjih želodčkov

Bolniška postelja

Vodilna kolesa za jekleno teleskopsko zaščito

 

Nagrajenci so prejeli diplomo s strani podjetja Igus,. Prav tako je podjetje Hennlich prispevalo priložnostna darila in priznanja za udeležbo vsem sodelujočim. Diplome in priznanja sta podelila  g. Thorsten Stahl, predstavnik podjetja Igus in  g. Matej Tomšič, direktor podjetja Hennlich.

Direktor podjetja Hennlich, g. Matej Tomšič

 

Polimerni ležaji in puše se vse bolj in bolj uveljavljajo v industrijskih rešitvah. Predsodki o plastiki, kot slabem in cenenem materialu se počasi umikajo iz stroke. Veliko razvojnikov že prisega izključno na polimerne rešitve. Svoje ideje utemeljujejo z možnostjo izračuna življenjske dobe , prav tako tudi z rezultati opravljenih testov, ki jih podjetje Igus vseskozi opravlja v svojem testnem laboratoriju. Rezultati so dostopni, tako, da se vsak lahko prepriča o kakovosti polimerov.

SVETOVNI MANUS 2013

 

Podelitev manusov v Hannovru

Zlati manus 2013

Danska: Ulrich Ghisler,

ThoraxTrainer ApS

Naprava za simuliranje teka na smučeh.

 

Srebrni manus 2013

Avstrija: Geistberger Christian, Hitzinger

Zračno gnani motor.

 

Bronasti manus 2013

Nemčija: Andreas Höck,

GKN Walterscheid GmbH

Sklopka za kmetijska in gospodarska vozila.

Slovenski manus 2011 in 2013

 

 

 

Na koncu smo  sklenili, da se čez dve leti zopet srečamo, po vsej verjetnosti v še večjem številu, z veliko novimi in zanimivimi aplikacijami. Želimo si, da bi podelitev slovenskih manusov postala tradicionalna prireditev. Z vašo pomočjo nam bo to tudi uspelo. Vabljeni spet leta 2015.