Podelitev lokalnih manus® nagrad

MANUS SLO 2011

manus® simbolizira pogum in prizadevanja za raziskovanje novih tehnologij

                                                                                                           

V sredo, 15. junija je podjetje HENNLICH iz Podnarta v sklopu proslavljanja svoje 15. letnice delovanja, v Naklem organiziralo razglasitev lokalnih zmagovalcev natečaja manus® 2011.

manus® je skupna pobuda podjetja igus®, raziskovalca in proizvajalca polimernih drsnih ležajev iz Kölna v Nemčiji, tehnične publikacije Industrieanzeiger, tehnične fakultete iz Kölna in Inštituta za kompozitne materiale iz Kaiserslauterna.

Prvi natečaj je bil organiziran že v letu 2003, nato pa poteka vsako drugo leto. Število prijavljenih iz leta v leto narašča.

manus® simbolizira pogum in prizadevanja za                                                        
raziskovanje novih tehnologij zato se iščejo
aplikacije ki že delujejo z uporabo polimernih ležajev,
ki se razlikujejo po tehničnih in komercialnih parametrih,
so plod drzne ustvarjalnosti in dajejo presenetljive rezultate.
     

Na srečanje so bili povabljeni vsi sodelujoči na tem natečaju, prav tako pa predstavniki podjetja Igus iz Kölna, kot organizatorja tega natečaja v svetovnem merilu in predstavniki podjetja HENNLICH, ki podjetje Igus zastopa na slovenskem trgu. Prvič je bil ta natečaj organiziran na področju Slovenije. Udeležba je bila presenetljivo visoka. Skupno je bilo prijavljenih 301 udeležencev, od tega kar 10 iz Slovenije.

Najprej je g.Tomšič, pozdravil vse prisotne in na kratko predstavil 15 letno pot podjetja Hennlich. G. Stahl je na kratko predstavil zgodovino in vizijo podjetja Igus, enega vodilnih proizvajalcev polimernih elementov za industrijo.

Nato so bili na kratko predstavljeni vsi sodelujoči s svojimi aplikacijami. Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju, predstavljene so bile vse aplikacije, v katerih so bile vgrajene igusove puše, ki imajo to prednost, da ne potrebujejo mazanja in vzdrževanja, da so neobčutljive za umazanijo in imajo dolgo življenjsko dobo.


Vzdušje na prireditvi je bilo prijetno

Vsi sodelujoči so dobili priložnostna darila in priznanje za sodelovanje na omenjenem natečaju. Zmagovalec je dobil zlato manus priznanje, drugo uvrščeni srebrno manus priznanje, tretjeuvrščeni pa bronasto manus priznanje. Prvi trije udeleženci so dobili priznanje za izvirne rešitve in denarno nagrado.

Nagrajenci so bili:

Zlati manus je dobil g. Peter Slatnar iz podjetja Slatnar Peter s.p.

Za izvirno rešitev zaklepa skakalnega čevlja ali »klinčka«. Uporaba igusovih izdelkov (zglobna glava WEM-12-10) iz materiala iglidur® W300 v skakalnem športu je zanimiv pristop. Z vizionarskimi idejami nadarjeni bivši skakalec Peter Slatnar je zaoral nove smernice v iskanju novih in boljših rešitev. Brez vzmeti in z vgrajeno zglobno glavico namesto le-teh (WEM-12-10), je omogočeno boljše nagibanje in lažje balansiranje v zraku ter lažji pristanek. WEM-12-10 zglobna glava je izdelana iz zelo odpornega materiala iglidur® W300. Ima zelo dolgo življenjsko dobo. Temperaturno območje je od -40 do +90°C in je namenjen za zelo težke in zahtevne pogoje.


Zaklep skakalnega čevlja

Srebrni manus je dobil g. Janez Lukančič iz podjetja Pirnar & Savšek

Preklopni sedež Sitty, ki ga s pomikom postavimo v položaj za sedenje za urbana središča. Elegantna in racionalna rešitev za prostore, kjer se zadržuje veliko obiskovalcev in kjer potrebujejo kratek oddih ali počitek. Zavzema minimalno površino, po uporabi se sam vrne v pokončni položaj. V sedalu je vgrajena puša izdelana iz iglidur® P (PSM-4550-50), ki ne potrebuje vzdrževanja ni občutljiva na vremenske vplive in ne vpija vlage. Sedež je lahko obremenjen s silo do 170 kg.


Preklopni sedež

Bronasti manus je dobil g. Anže Čelik iz podjetja Kladivar

Za rešitev gibljivega dela zavornega pedala. Z uporabo puš iz materiala iglidur® P (PFM-1012-07), pedal deluje zelo dobro, kljub velikim obremenitvam, ne potrebuje nobenega vzdrževanja in ima precej daljšo življenjsko dobo od puš iz brona, ki so se uporabljale prej.

gibljivi del zavornega pedala

Posebno manus nagrado je dobil g. Eric Raymond iz podjetja Solarni horizont

Za rešitve solarnega letala. Vizionar na področju solarnega letalstva, zanesenjak, ki živi za svoje ideje, sledi ekologiji in racionalizaciji. Teža, ki je bistvena pri solarnih letalih se lahko precej zmanjša z uporabo polimernih delov, ki so precej lažji od kovinskih, ne korodirajo hkrati pa ne potrebujejo nobenega vzdrževanja.


Solarno letalo

   
zmagovalec g. Peter Slatnar


Letalski zanesenjak, g. Eric Raymond

Nekaj predstavljenih aplikacij je bilo prav zanimivih. Od lesenega ogrodja za bicikel, do podmornice.


podvodno vozilo


Leseno ogrodje bicikla


Nagrajenci (prvi trije) so prejeli diplomo s strani podjetja Igus, denarne nagrade pa je prispevalo podjetje Hennlich. Prav tako je podjetje Hennlich prispevalo priložnostna darila in priznanja za udeležbo vsem sodelujočim. Diplome je podelil g. Thorsten Stahl, predstavnik podjetja Igus, priznanja pa g. Matej Tomšič, direktor podjetja Hennlich.


Slavnostna govorca sta bila g.Tomšič, direktor podjetja Hennlich in g.Stahl, predstavnik podjetja Igus

Polimerni ležaji in puše se vse bolj in bolj uveljavljajo v industrijskih rešitvah. Predsodki o plastiki, kot slabem in cenenem materialu se počasi umikajo iz stroke. Veliko razvojnikov že prisega izključno na polimerne rešitve. Svoje ideje utemeljujejo z možnostjo izračuna življenjske dobe , prav tako tudi z rezultati opravljenih testov, ki jih podjetje Igus vseskozi opravlja v svojem testnem laboratoriju. Rezultati so dostopni, tako, da se vsak lahko prepriča o kakovosti polimerov.

Izjava zadovoljne stranke:

"Prvi rezultati so fantastični, po zagotovilu naših kupcev ima en stroj 14 milj. komadov na 6 orodjih, drugi pa 10 milj. na dveh orodjih in presega osnovno informacijo , ki sem jo dobil, za 2 milj. ponovitev. Do sedaj nimamo še nobene zahteve po zamenjavi iztrošenih delov.
Lahko pa vam pošljemo tudi sliko samega orodja, če želite."

Tako sporočilo je vedno dobrodošlo in nam da novih navdihov.

Na koncu smo sklenili, da se čez dve leti zopet srečamo, po vsej verjetnosti v še večjem številu, z veliko novimi in zanimivimi aplikacijami.