Vrtljivi drsni obroč

Vrtljivi drsni obroč, tog in robusten

Polimerni drsni obroči so  pripravljeni za aplikacije, ki ne potrebujejo mazanja ali vzdrževanja in so bili oblikovani za zamenjavo rotacijskih miz ali sistemov na osnovi krogličnih ležajev. Ti polimerni drsni obroči se lahko uporablja v različne namene, običajno vrtljive. Zaradi uporabe tribopolimerov "iglidur® J", so drsni elementi vrtljivega drsnega obroča, korozijsko odporni.
Polimerni drsni obroči ne potrebujejo nobenega mazanja ali vzdrževanja. Design izkorišča prednosti "iglidur®" polimernih ležajev, ki je preizkušen in temelji na 25 letnih izkušnjah. Vsi deli ohišja so izdelani iz aluminija (na voljo so tudi različice iz V4A nerjavnega jekla), drsni material za "iglidur®" drsne elemete pa so deli iz trdo anodiziranega aluminija. Vsi vezni vijaki so izdelani iz nerjavnega jekla.

Slika 1: Polimerni drsni obroči ne potrebujejo nobenega mazanja ali vzdrževanja. Design izkorišča
prednosti "iglidur®" polimernih ležajev, ki je preizkušen in temelji na 25 letnih izkušnjah 

Velika izbira, pripravljeno za vgradnjo

Po navedbah proizvajalca IGUS, so vrtljivi drsni obroči zelo togi, preprosti za vgradnjo, izredno odporni na obrabo in ne potrebujejo vzdrževanja, drsne elemente pa  je mogoče zamenjati. Načeloma so na zalogi, na  voljo so  v roku 24 ur v sedmih velikostih, bodisi kot toga standardna izvedba ali kot samo 200 gramov težka "lahka in nizkocenovna" izvedba. Obstajajo tudi posebne rešitve, kot na primer s FDA-certifikatom, izredno kemično odporne ali pa temperaturno odporne do 180 °C.

Aplikacije za čisto in umazano okolje

Področje uporabe vrtljivih polimernih drsnih obročev je zelo široko. Sega od čistih okolij, ki jih srečamo v medicini ali merilni tehniki, do najbolj zahtevnih in umazanih kot jih srečujemo v livarnah. Precej pogosto srečujemo vrtljive aplikacije (naprej, nazaj, prekinjeno delovanje) na montažnih mestih ali notranjih transporterjih. Veliko teh aplikacij je tudi ročno gnanih. Obstajajo tudi rešitve, ki so zobniško gnane.

 
Slika 2:Vrtljivi drsni obroč pri šablonah za vlivanje. pri čemer je pomemben podatek, da ni prisotnosti maziva, ker se pojavlja kremenčev pesek.


Slika 3: Izjemno vsestranski: transportni sistem z "iglidur PRT" vrtljivimi drsnimi obroči, ki ne potrebujejo mazanja.

 
Nosilnost 15 ton

Najmanjši "iglidur" vrtljivi drsni obroči imajo notranji premer od le 20 mm, velike različice imajo premer 200 mm - ali celo 300 mm v najnovejši različici. Največja velikosti,  "PRT-01-300 ", je namenjena za največje obremenitve in prenese  osno-statične obremenitve do 15 ton. Ti robustni drsni obroči  so še posebej uporabni  pri težkih gradbenih strojih in na področju solarne tehnologije.


Slika 4: Najmanjši "iglidur" vrtljivi drsni obroči imajo notranji premer le 20 mm, največji pa 300 mm