Zanesljivo v vetru in tudi slabem vremenu

Kotalne energijske verige in plastični vodilni žlebovi za avtomatske namakalne sisteme

Podjetje Herbert Schneider GmbH, dobavitelj gibljivih namakalnih naprav, že dolga leta uporablja energijske verige za varno in učinkovito vodenje cevi za vodo in kablov v avtomatskih namakalnih sistemih. Do pred kratkim, so za vodenje uporabljali izključno aluminijasta vodila, ki so jih izdelovali sami.

Zaradi zakonske prepovedi uporabe kadmija in svinca v ceveh za vodo pa so le-te izgubile trdnost in stabilnost, podjetje pa je moralo najti novo rešitev, saj so potrebovali kompakten, čvrst, energetsko učinkovit sistem, primeren za hode do 200 metrov in več. Preizkušali so različne alternative, kot je uporaba žičnih kablov na cevi in podobno. Toda nobena od teh metod ni delovala na dolgi rok in v različnih vremenskih pogojih. Skupaj s podjetjem Igus GmbH so razvili plastične vodilne žlebove za energijske verige za namakalne naprave, ki so bili večkrat posodobljeni in prilagojeni različnim sistemom in načinom uporabe.

Veliko gibljivih namakalnih sistemov je  opremljeno z energijskimi verigami

Podjetje Herbert Schneider GmbH nudi namakalne sisteme za zunanje ali notranje rastlinjake s hodi do 400 m. Pri zunanjih rastlinjakih je običajna dolžina hodov med 100 in 200 m ter širina med 30 in 54 m. Obsežni namakalni sistemi so se kot pilotni projekti začeli pred več kot 10 leti. Cevi za vodo in ​​kabli so bili vgrajeni v kotalne e-verige IGUS E4, primerne za dolge hode. Načelo kotalnih e-verige je vedno enako: namesto drsenja zgornjega dela verige po spodnjem delu verige kot pri konvencionalnih rešitvah, se zgornji del verige kotali po spodnjem delu verige. To zmanjšuje potrebno energijo do 75 % in poveča življenjsko dobo energijske verige. Taka rešitev deluje dolgoročno in pod najzahtevnejšimi vplivi okolja.

Do leta 2012 so energijske verige delovale izključno v aluminijastih žlebovih. Igusovi sistemi energijskih verig E4 in E2 so se zelo dobro izkazali v vrtnarskih aplikacijah, saj je več kot 40 zunanjih  namakalnih naprav opremljenih z energijskimi verigami. 

Gibljivi namakalni sistem za 200.000 rastlin

Nova rešitev je sistem guidelite – plastični vodilni žlebovi, ki je bil razvit posebej za gibljive namakalne sisteme in dokazuje svojo učinkovitost predvsem v zunanjih aplikacijah. Sestavljen je iz plastičnega vodilnega profila in nove kotalne e-verige E2/000.
Spodnji del energijske verige je voden v dveh polimernih vodilih v obliki črke L, zgornji del energijske verige pa je delno voden skozi žleb. Obnovljen zunanji namakalni sistem s horizontalnim hodom 150 metrov v Geldern-Walbecku deluje popolnoma brez težav v vetru in vremenskih okoliščinah in namaka okoli 200.000 rastlin v lončkih. Izkušnja je tako pozitivna, da je s plastičnimi žlebovi začel delovati tudi drugi sistem s hodom 105 metrov.

   

Kotalno e-verigo lahko uporabite pri dolgih hodih namakalnih sistemov. Cevi in kabli so varno vodeni.  

Počasna gibanja

Obstaja veliko razlogov, zaradi katerih se lahko zanesemo na Igusove energijske verige za vodenje cevi in ​​kablov med drugim tudi ta, da so cevi in ​​kabli vedno v pravilnem položaju in ne zahtevajo rednih pregledov. Velika prednost sistema je ta, da v e-verige vgrajene cevi, potrebujejo bistveno manj prostora, kot cevi, ki ležijo prosto po tleh. Ob celotni dolžini sistema 150 metrov z  uporabo energijskih verig lahko namakamo do 3.000 rastlin v istem prostoru. Vgradnja energijskih verig na obstoječe zunanje namakalne sisteme ne predstavlja nobenih težav.


Dejanski proces namakanja poteka pri nizkih hitrostih gibanja. Število ciklov je prav tako nizko. Kljub dolgim hodom to ni obremenjujoče za cevi, kable in verigo. Sistem plastičnih vodilnih žlebov guidelite je na voljo kot modularni sistem iz zaloge in je enostaven za namestitev. Na voljo so tri različne dimenzije verig, glede na premer cevi (1 ", 1 ¼" in 1 ½ "). Ko je sistem vgrajen in nastavljen ne potrebuje več nobenega vzdrževanja.

 

Znatni prihranki

Aluminijasta vodila so še vedno na voljo, vendar pa z uporabo plastičnih vodilnih žlebov guidelite in Igusove kotalne verige lahko privarčujemo tudi do 40 %, predvsem z dolgotrajno uporabo v težkih zunanjih pogojih kot so veter, dež in sneg. Ta dodatna naložba se vsekakor splača vrtnarjem, ki prihranijo na delovnih urah in s tem stroški.