Zmagovalci natečaja Vector 2020

Letošnja razglasitev nagrajencev je bila zaradi znane situacije malo drugačna, kot prejšnja leta.

igus GmbH je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev sistemov energijskih verig, fleksibilnih kablov in polimernih drsnih ležajev in vodil. Sedež družinskega podjetja se nahaja v Kölnu, medtem ko v 35 državah obstajajo podružnice igus. Podjetje že več kot 50 let dela na področju polimerov za gibljive aplikacije, razvija inovativne rešitve in ima največji testni laboratorij v industriji. To omogoča igusu, da svojim kupcem po vsem svetu lahko ponudi inovativne rešitve in po meri izdelane izdelke  v zelo kratkem času.

 Inovativne polimerne e-verige so srce strojništva in avtomatizacije ter se uporabljajo v približno 40 industrijskih panogah. To je način kako varno in zanesljivo voditi energijo, podatke in ostale medije po obdelovalnih strojih. Sistemi e-verig skrbijo za to, da  lahko žerjavi v kontejnerskem pristanišču leta in leta zanesljivo delujejo dan in noč, da lahko obdelovalni stroji brez zastojev delujejo v več izmenah. Sposobne so hitrih pospeškov in gibov In hodov, ki so lahko dolgi tudi več sto metrov, brez prekinitev in vibracij. Hkrati skrbijo za optimiziran potek dela in racionalno ter učinkovito upravljajo stroje v smislu energije in stroškov. Nagrada "vector" je čast za pionirske aplikacije sistemov za oskrbo z energijo.

 

Letos je na natečaju sodelovalo skupno 266 rešitev iz 32 držav.

Od vseh prijavljenih je  53 rešitev prišlo v ožji izbor, izmed teh pa je  neodvisna sedemčlanska žirija strokovnjakov izbrala letošnje zmagovalce. Prejšnji teden se je letošnja žirija, zaradi znane situacije  sestala preko teamsov. Po skupno treh ocenjevalnih krogih so na koncu izbrali nagrajence.

Do konca maja vas bomo tudi obvestili o načinu podelitve letošnjih nagrad. 

Fantastične VSEBINE, ki so jih poustvarili naši partnerji, fantastične ZGODBE.

 

Zlati vector 2020 je dobilo podjetje Gildemeister Italiana S.p.A., Italija

  

V sodobnih avtomatskih večvretenskih stružnicah se uporablja 8 energijskih verig, 64 kablov in 73 cevi. Posebni izziv so bile zahteve po kompaktni zasnovi, vrtenju in najvišji natančnosti.

Srebrni vector 2020 je dobilo podjetje AlpinaTec Technical Products GmbH, Avstrija

 

Projekt "GESTRA" je radarski sistem za iskanje in kartiranje vesoljskih naplavin. Izziv: omejen konstrukcijski volumen, zahtevnost in stopnja razporeditve osi, pa tudi veliko število linij. Rešitev: sistem RBR in dvostranski sistem z dvojno verigo za zanesljivo oskrbo anten.

Bronasti vector 2020 je dobilo podjetje  Grenzebach Maschinenbau GmbH, Nemčija

 

V portalnem sistemu za torno mešanje varjenja je bil izziv fleksibilna dobava medija za varilno glavo. Rešitev: neposredna gibljiva jermenska sklopka z energijsko verigo R4, nameščena v neodvisni napajalni enoti Grenzebach.

Poleg tega so letos prvič podelili nagrado zeleni vector - nagrado za trajnostne rešitve. Podeljena je bila podjetjema Drop Water Co iz  ZDA in Huber SE iz Nemčije.

Podjetje Drop Water Co za svoje naprave za pitno vodo uporablja readychain rešitve. Posebnost avtomata za pitno vodo je, da potrebuje le priključek za vodo, embalaža pa je 100% razgradljiva.

 

Podjetje Huber SE se v čistilni napravi za čiščenje vode v Egiptu zanaša na sistem za sušenje blata iz čistilnih naprav s sončno energijo. Tu se pitna voda iz onesnaženega kanala Bahr El Baqar reciklira za 500.000 ljudi. Za oskrbo z energijo avtomatske naprave se uporablja 128 enot igusovih e-verig s hodom 100 metrov