Tehnika

Varovala

Verspannungen

Gumijasti kompenzatorji pot tlakom prenašajo sile na sosednje drsne in fiksne ležaje (aktivna ploskev preseka meha x delovni tlak). Te sile lahko izničimo z uporabo lateralnih in angularnih kompenzatorjev z varovali, tako da se ustrezno razbremenijo ležaji. 

varovalo:

Varovalo prevzame osne reakcijske sile kompenzatorja.

tlačna sila: Več na robu nameščenih vijakov prevzame tlačno silo iz aktivnega preseka meha. 
strižna sila: Pomiki/diletacije povzročajo nastajanje sil, ki se pri povišanem tlaku povečajo in jih je treba upoštevati pri dimenzioniranju cevovoda.  Podatke o prečnih strižnih silah za pomik kompenzatorja lahko najdete v tehnični prilogi ali pa se o njih pozanimajte pri nas.

Glede na zahteve se uporabljajo naslednje izvedbe varoval: 

Izvedba B

Vijaki na zunanji strani z gumijastimi vložki za prevzemanje reakcijskih sil pri tlaku (do DN 300).

Izvedba E

Vijaki na zunanji strani s kroglastimi in stožčastimi podložkami za prevzemanje reakcijskih sil pri tlaku.

Izvedba C

Vijaki na zunanji strani z gumijastimi vložki in na notranji strani z omejevalci potiska za prevzemanje reakcijskih sil pri tlaku in vakuumu (do DN 300).

Izvedba M

Vijaki na zunanji in notranji strani s kroglastimi in stožčastimi podložkami za prevzemanje reakcijskih sil pri tlaku in vakuumu.

Izvedba S

Vijaki na zunanji strani s kroglastimi in stožčastimi podložkami in na notranji strani z omejevalci potiska za prevzemanje reakcijskih sil pri tlaku in vakuumu.

Izvedba R

Segmentno varovalo: vijaki na zunanji strani z gumijastimi vložki za prevzemanje reakcijskih sil pri tlaku (do DN 300).

Izvedba K

Segmentno varovalo: vijaki na zunanji strani s kroglastimi in stožčastimi podložkami za prevzemanje reakcijskih sil pri tlaku.

Izvedba L

Segmentno varovalo: vijaki na notranji in zunanji strani s kroglastimi in stožčastimi podložkami za prevzemanje reakcijskih sil pri tlaku in vakuumu.

Izvedba F

Varovalo s členkom za kotne pomike na eni ravnini, s sponami in sorniki za prevzemanje reakcijskih sil pri tlaku in vakuumu. Sučna os je v sredini členka.

Izvedba G

Varovalo s kardanskim členkom za kotne pomike na dveh ravninah, s sponami in sorniki za izenačitev reakcijskih sil pri tlaku in vakuumu. Sučna os je v sredini členka.

načrtovanje:

lastnosti glede na delovni (preizkuševalni) tlak v skladu s smernico za tlačne naprave

material:

ogljikovo jeklo trdnostnega razreda 8.8 ali nerjavno jeklo

zaščita pred korozijo:

kroglaste in stožčaste podložke s PTFE prevleko, galvansko ali vroče pocinkani varovalni vijaki