Linearna vodila in vozički

Prednosti linearnih vodil drylin® v primerjavi z običajnimi vodili

Drsenje namesto kotaljenja - malo hrupa, čisto in brez mazanja

Običajna linearna vodila so zasnovana kot kotalni ležaji ali kot navadni ležaji. Pri kotalnih ležajih teža sestavnih delov in obdelovancev leži na kroglicah, valjih ali iglah. Geometrično gledano so ti kotalni elementi izpostavljeni točkovnim ali linijskim obremenitvam in morajo na stičnih točkah prenesti zelo velike obremenitve. Poleg tega ti elementi tudi sami potrebujejo vodilne elemente (kletke, obtočne naprave). S tem so povezani tudi višji koeficienti trenja, ki se pogosto kompenzirajo z uporabo maziv.

Prednost drsenja je porazdelitev obremenitve na relativno velikem območju z bistveno nižjim tlakom. Sodobni materiali, uporabljeni v linearnih vodilih drylin®, omogočajo le majhne izgube zaradi trenja in delujejo brez uporabe maziv. Zasnova linearnih drsnih vodil je razmeroma enostavna, sestavljena iz vodil in drsnikov/vozičkov ter praktično nima šibkih točk. Enostavna konstrukcija je tudi razlog za - v primerjavi z valjčnimi ležaji - cenejše vodilne sisteme.

Olja in maščobe, ki se uporabljajo kot maziva, za svojo delovanje potrebujejo natančno določeno konsistenco (viskoznost). Posledično tudi vežejo prah in vlago iz zraka, postopoma izgubijo svojo funkcionalnost in jih je treba redno nadomeščati. 
Prednost Igusovih linearnih sistemov pa je njihovo delovanje brez mazanja in vzdrževanja. To bistveno vpliva na obratovalne stroške: maziv ni treba kupovati in odlagati, prihranite pa tudi delovni čas, namenjen vzdrževanju.

 

V HENNLICHu smo uradni zastopniki podjetja Igus, ki nenehno skrbi za razvoj in dopolnjevanje svojega sortimenta. Vse izdelke si lahko ogledate na njihovi spletni strani in s pomočjo spletnih orodij izberete prave za vašo rabo.

V kolikor potrebujete več informacij ali pomoč pokličite ali pišite HENNLICHovim prodajnim inženirjem, ki bodo za vas pripravili tudi ustrezno ponudbo.