Centralno mazanje

Z mešalnimi enotami DL OV

Mit Mischeinheit DL OV

Lastnosti:

Gre za mazalni sistem za mazanje ležajev z mešanico olja in zraka. Zrak služi kot transportni medij za kaplje olja in istočasno kot hladilni medij, ki odvaja toploto od ležajev. Zaradi zraka pri ležajih prihaja do lahkega tlaka, ki preprečuje vdor prahu v ležaj.

Opis:

Del sistema za olje predstavlja črpalka (a), ki je preko tlačnega voda neposredno povezana z mešalno enoto (b) ali preko primarnega progresivnega razdelilnika SSV. Črpalka je priključena na zunanji rezervoar za olje. Del sistema za zrak predstavlja enota za zrak (c) z zapornim ventilom, iz katere se črpa zrak do mešalne enote. Enote DLOV imajo 4, 6, 8 ali 10 predelov za priključitev po 4 do 10 mazalnih mest. Mešalno enoto sestavljata progresivni razdelilnik in mešalni prekat. Doza maziva enote za en izhod in en pomik bata je 0,2 cm3. Mešalna enota je pri vhodu ločena z dušilnim ventilom, ki omogoča individualno nastavitev pretoka zraka v celotni enoti. Progresivni razdelilnik mešalne enote je lahko ločen z brezstičnim stikalom. Mazalna mesta so povezana preko cevi in hitrih spojk.

Funkcija:

V mešalno enoto črpano olje se postopoma glede na količino enote 0,2 cm3 razdeli na posamezne predele mešalne enote. Če se v mešalno enoto DLOV 10 črpa 0,1 l olja na minuto, to pomeni 500 doz na minuto – t.j. ena doza na 1,2 s v vsakem predelu mešalne enote. Z razdelilnim batom črpano olje vstopi v mešalni prekat določenega predela mešalne enote, kamor se črpa tudi zrak pod tlakom. Zrak se črpa preko redukcijskega ventila s filtrom in preko zapornega elektromagnetnega ventila. Ventil je med mazanjem stalno odprt. Količina zraka v ležajih se s pomočjo dušilnih ventilov samostojno nastavi za vsak mešalni prekat. Skupni zračni tlak se v redukcijskem ventilu nastavi tako, da nihanja tlaka v omrežju ne vodijo do motenj pri pretoku. V mešalni prekat se najprej pulzacijsko črpa olje, do ležajev pa se mešanica dovaja brez trenja in homogeno. Mazanje lahko poteka s stalnim delovanjem črpalke ali pa s cikličnim menjavanjem delovanja in mirovanja.

Standardni elementi za mazalni sistem z mešanico olja in vode s progresivnim doziranjem olja:

 •  a – črpalke

  • električna zobniška črpalka
  • pnevmatska črpalka za olje - Centro-Matic P-O z volumnom [cm3] in tlačnim pogonom 7,4-20:1; 39,3-20:1

 •  b – mešalne enote

  • DLOV 4, DLOV 6, DLOV 8, DLOV 10
  • DLOV 4-N, DLOV 6-N, DLOV 8-N, DLOV 10-N


 •    c – enote za zrak

  • enota za zrak 2/2-1/4"(za mešalne enote )

Drugi deli sistema:

 • pribor: indikatorji stanja maziva v rezervoarju, varnostni ventili, manometri
 • mazalni vodi: cevi, navoji, pritrdilni material in montažni material, hitre spojke

Glavna področja uporabe:

Mazanje kotalnih ležajev delovnih valjev, valjčnih mlinov, brusilnih kolutov in drugih naprav. (Nujno odvajanje toplote in preprečevaje vdora prahu).

Berater Branko Šimac