manus® 2023

manus 2019

MEDNARODNI NATEČAJ manus® 2023

Podjetje igus vsaki dve leti organizira natečaj manus®, ki pritegne pozornost z iskanjem kreativnih rešitev za uporabo drsnih ležajev

Kljub temu, da so drsni ležaji nepogrešljivi v številnih strojih in napravah, ostajajo v ozadju, neopaženi in so redko v središču pozornosti.

Na že enajstem mednarodnem natečaju manus® je prijavljenih 480 aplikacij iz 36 držav, med katerimi je žirija ocenjevala in izbirala nagrajence. Letos je Slovenija prispevala 27 prijav, kar nas uvršča v sam vrh glede na število prebivalcev.

Žirija, sestavljena iz strokovnjakov iz industrije, raziskovalnega področja, gospodarstva in tiskanih strokovnih medijev, je skrbno pregledala in ocenila prijavljene aplikacije. Pri tem so upoštevali merila, kot so ideja, funkcionalnost drsnega ležaja, prihranek, učinek in diferenciacija.
Po teh kriterijih so se štiri podjetja izkazala in izstopala med konkurenti.

Zmagovalce natečaja manus®, ki so navdušili strokovno žirijo, so razglasili 19. aprila 2023 na razstavnem prostoru podjetja igus na sejmu v Hannovru.

 

1. ZLATI MANUS: lemež za plug za gnojenje s tekočim dušikom
( J&M Manufacturing Co., Inc., ZDA)

Podjetje J&M Manufacturing Co., Inc. iz ZDA je razvilo inovativno rešitev za doziranje tekočega dušikovega gnojila na polje, imenovano lemež s para-vključevanjem. Za zagotavljanje brezhibnega delovanja lemeža, ki ne zahteva vzdrževanja, ter zagotavlja pomembno zaščito pred izlitjem maziva v tla, podjetje uporablja drsne ležaje iglidur.

2. SREBRNI MANUS: eksoskelet za visokotlačni čistilec
(Aufratech, Francija)

Tisti, ki se ukvarjajo z visokotlačnimi čistilci v industriji, dobro poznajo težavo prekomerne teže opreme, ki povzroča bolečine v križu. Podjetje Auftratech pa ponuja rešitev s svojim eksoskeletom EXO N. Razvili so inovativno rešitev za uporabnike visokotlačnih čistilnih orodij. Ta naprava uporablja vrhunske drsne ležaje iglidur in linearno tehnologijo drylin, kar omogoča udobno in učinkovito delo brez nepotrebnih obremenitev.

3. BRONASTI MANUS: teleskopski visokotlačni čistilec za komunalna vozila
(Fiedler Maschinenbau und Technikvertrieb GmbH, Nemčija)

Nemško podjetje Fiedler Maschinenbau und Technikvertrieb izdeluje visokotlačni čistilec za komunalna vozila, ki čistijo umazane ulice, sprehajalne poti in trge. Uporablja stranske šobe, sredinski del in elektronsko preklopne visokotlačne talne šobe z visokim pritiskom vode. Njegova posebnost je, da se delovno območje visokotlačnega čistilnika spreminja s pritiskom na gumb. Za to so uporabili linearno tehnologijo drylin.

4. ZELENI MANUS: priključek za priklopnik
(Rockinger Agriculture GmbH, Nemčija)

Nemško podjetje Rockinger Agriculture GmbH je revolucioniralo industrijo z razvojem inovativne kroglične sklopke brez potrebe po mazanju. Ta inovacija je namenjena uporabi v različnih kmetijskih napravah, kot so balirke, nakladalni vagoni, trosilniki gnoja, prekucniki in poljske škropilnice. Za dosego izjemnih rezultatov so pri Rockingerju uporabili visokozmogljivo plastiko iz serije iglidur, ki jo je posebej za njih razvilo podjetje igus. S tem so dosegli visoko učinkovitost, zanesljivost in dolgo življenjsko dobo teh kritičnih komponent.

Na tej spletni strani imate možnost ogleda vseh 480 prijavljenih aplikacij na natečaj manus 2023

Slovenske inovativne ideje uporabe drsnih ležajev niso posegle po mednarodnih nagradah. To pa za nas še ne pomeni konca natečaja, saj čaka slovenske udeležence še domač izbor najboljših. Izbor in razglasitev SLO manus bosta potekala konec maja. Rezultati bodo objavljeni na tej spletni strani.