Ko odslužena plastika spet postane olje

Igus kot pionir na tem področju, investira v kemično recikliranje plastike

Cat-HTR tehnologija, ki jo je razvil nemški znanstvenik, v 20 minutah iz plastičnih odpadkov ponovno pridobi olje.

Obnovljivo, trajnostno in zmanjševanje odpadkov: to so cilji, na katerih temelji Cat-HTR (katalitični hidrotermalni reaktor). Uporablja se za recikliranje plastičnih odpadkov v 20 minutah. Dobljeno olje se lahko ponovno uporabi za izdelavo novih polimernih izdelkov. Da bi podprli krožno ekonomijo plastike je Igus vložil 4,7 milijona € v podjetje, ki namerava zagnati prvi komercialni obrat Cat-HTR.

Skupaj želijo, Steve Mahon, predsednik podjetja Mura Technology Limited (levo), Oliver Borek, izvršni direktor Mura Europa GmbH (desno) in Frank Blase, izvršni direktor igus GmbH (na sredini), reciklirati plastiko in ji omogočiti novo življenje.

Vsako leto se v svetovnih oceanih odloži osem milijonov ton plastike. Ti »izgubljeni« ali bolje rečeno odvrženi viri so vredni približno 80 milijard ameriških dolarjev. Težava je v tem, da je bila do sedaj večina plastike sežgana in le 14 % reciklirana. Tudi recikliranje plastike je za Igus pomembno vprašanje. V primeru klasičnega recikliranja - drobljenja in ponovne uporabe plastike -  lanskega oktobra je Igus naredi pogumen korak z zagonom svojega novega programa »chainge«. Podjetje prevzame energijske verige, katerih življenjska doba se je končala, ne glede na proizvajalca. Nato plastiko regranulira in jo ponovno obdela. "S programom »igus chainge« smo začeli reciklirati plastiko starih izdelkov," pravi Frank Blase, izvršni direktor igus GmbH.

Nazaj v olje samo z vodo, visokimi temperaturami in tlakom

Kakorkoli že, se  mešani odpadki v velikih količinah kar nabirajo vsepovsod. Če gre za »netehnično« plastiko, pa v še večjih količinah. "Kemična reciklaža ponuja nove rešitve v zvezi s tem," pojasnjuje Blase. "Sredi lanskega leta sem v FAZ-ju prebral članek o tehnologiji katalitičnega hidrotermalnega reaktorja. Naslednji dan sem stopil v stik z nemškim izumiteljem profesorjem Thomasom Maschmeyerjem v Sydneyju. "Sedem mesecev pozneje, po intenzivnih raziskavah, vložkom 4 milijone britanskih funtov ( 4,7 milijona EUR) v družbo Mura Technology Limited in s tem tudi v gradnjo prvega obrata Cat-HTR. Patentirani kemični katalitični hidrotermalni reaktor (skrajšano: Cat-HTR) je bil razvit leta 2007 in je bil v pilotni napravi v Avstraliji testiran 10 let. S tehnologijo Cat-HTR se plastični odpadki, ki jih prej ni bilo mogoče reciklirati, v 20 minutah pretvorijo nazaj v olje; to je precej bolj varčno kot črpanje fosilnih goriv iz zemlje. Za ločevanje celic in ponovno združevanje se uporabljajo samo voda, visoke temperature in tlak. Ena naprava lahko predela 20.000 ton odpadne plastike na leto in zmanjša emisijo CO2 za 28.180 ton. To ustreza letni porabi 5.983 avtomobilov ali letnim potrebam po energiji 4.914 gospodinjstev.

Obrat za recikliranje plastike Cat-HTR

Prvi komercialni obrat Cat-HTR trenutno načrtujejo v Wiltonu v Veliki Britaniji, gradnja pa naj bi se začela letos. Podjetja za ravnanje z odpadki dobavljajo odpadno plastiko za dosego svojih ciljev glede recikliranja. Nato se pridobi olje, ki ga je mogoče prodati kot nadomestilo za deviško fosilno olje. V Wiltonu naj bi zgradili skupno štiri katalitične hidrotermalne reaktorje, ki bodo lahko predelali več kot 80.000 ton plastičnih odpadkov vsako leto. Kot naslednji korak Mura Technology Limited načrtuje izdajo dovoljenj po vsem svetu in gradnjo novih obratov. "Zavzemamo se za doseganje ravnovesja v svetu plastike s tehničnimi rešitvami," pravi Frank Blase.

 

 

Stojan Drobnič, HENNLICH d.o.o. Kranj