manus® 2021

manus 2019

10. MEDNARODNI NATEČAJ manus® 2021

V mesecu maju 2021 je potekala razglasitev nagrajencev jubilejnega natečaja manus®.

V desetih letih se je nabralo več kot 3.000 idej in udeležencev natečaja. Samo letos se je natečaja udeležilo 582 udeležencev iz 41 držav. Iz Slovenije smo prijavili kar 58 aplikacij z inovativnim načinom uporabe plastičnih drsnih puš, ki so se potegovali za eno od nagrad. Poleg tega se vsi prijavljeni iz Slovenije potegujejo tudi lokalne nagrade SLO manus, ki bodo letos izbrane konec meseca junija.

Natečaj, ki ga podjetje igus® razpiše na vsaki dve leti, je tudi letos iskal edinstvene aplikacije s plastičnimi drsnimi ležaji. Čeprav še marsikdo podcenjuje tehnično dovršenost in prepričljivo upravljanje nalog plastike v strojegradnji, plastične ali polimerne drsne ležaje najdemo v vseh industrijskih panogah, saj omogočajo zanesljive in dolgoročne rešitve, predvsem pa združujejo očitna nasprotja.

Na 10. mednarodnem natečaju manus® je bila ob jubileju prvič razpisana tudi trajnostna nagrada zeleni manus. Žirija želi z nagrado nagraditi še posebej trajnostno usmerjen projekt oz. trajnostno uporabo drsnih ležajev.

V mesecu maju je mednarodna strokovna komisija nagradila naslednje aplikacije:

1. ZLATI MANUS: goseničar PowerBully
(Kässbohrer Geländefahrzeug AG, Marius Holder, Laupheim, Nemčija)

2. SREBRNI MANUS: daljinsko vodena baterijska zagozda
(Forstreich GmbH, Stefan Reichenbach, Freiburg, Nemčija)

3. BRONASTI MANUS: lamele za zaščito proti soncu
(Arcora, Philippe Hannequart, Rueil-Malmaison, Francija)

4. ZELENI MANUS: pametni solarni koš za smeti
(Lehtovuori - FINBIN®, Helena Yli-Kerttula, Ylöjärvi, Finska)

Slovenci tudi tokrat na mednarodnem nivoju nismo posegli po prvih mestih. Pa nič zato! Namreč na podelitev čaka letos ob jubilejnem manusu kar 5 slovenskih nagrad: poleg zlatega, srebrnega in bronastega manusa ter posebnega mausa, ki ga podeljujemo v Sloveniji, bomo letos podelili tudi zeleni manus za aplikacijo, ki bo od vseh prijavljenih najbolj trajnostnostno naravnana.

Izbor za SLO manus bo potekal v prihodnjih mesecih. Rezultati bodo javno objavljeni na tej strani.

Še posebnost letošnjega SLO manusa: za vsakega udeleženca bomo jeseni posadili drevo. S tem bomo dali doaten poudarek trajnostnosti tehnične plastike. (več o tem v naših naslednjih novičkah)