Drsni ležaji in linearna vodila IGUS

Drsni ležaji in linearna vodila so nepogrešljivi deli v premičnih aplikacijah, še posebej če njihova zasnova omogoča delovanje brez mazanja in vzdrževanja.

Drsni ležaji ali drsne puše
so sestavni deli, nameščeni med premičnimi deli stroja. Dele in stroj ščitijo pred obrabo, ki jo povzroča trenje. Podjetje Igus GmbH izdeluje ležaje iz visokokakovostnih polimerov iglidur®. Ležajev oz. puš ni potrebno mazati in vzdrževati, zato se jih uporablja za zanesljivo vodenje vseh vrst gredi, predvsem pa tam, kjer kasnejše mazanje ni mogoče. So neobčutljivi na vplive okolja in svoje naloge izvrstno opravijo tudi v ekstremnih okoljih (mraz, slana voda, blato, ...).

Linearna vodila
so sestavni deli pogonskih sistemov in obdelovalnih strojev, s pomočjo katerih nastane linearno gibanje.  Z vodili drylin® se izvajajo linearni premiki orodij, delov vozil ali delov stroja, ki imajo lahko visoke zahteve po natančnosti, vzdržljivosti in hitrosti.

Vodila drylin® delujejo brez mazanja in po načelu "drsenje namesto kotaljenja". V kombinaciji z materiali, ki ne korodirajo, se kot drsna površina uporabljajo tribo-optimizirani polimeri iglidur®, odporni na obrabo in z dobrimi drsnimi lastnostmi. Linearna vodila drylin® delujejo brez mazanja, ne zahtevajo vzdrževanja in so neobčutljiva na vplive okolja, kot so umazanija, voda, kemikalije, toplota ali udarci. Poleg tega zaradi uporabljenih materialov in posebne zasnove delujejo skoraj neslišno. S temi lastnostmi se linearna vodila drylin® lahko uporabljajo v najrazličnejših okoljih, tudi v ekstremnih. Modularni sistem omogoča veliko možnosti z različnimi vodili in drsniki.