Natečaj manus 2021

Čeprav še marsikdo podcenjuje tehnično dovršenost in prepričljivo upravljanje nalog plastike v strojegradnji, so danes strojni deli iz plastike že neštetokrat  uporabljeni v različnih aparatih, napravah in strojih.

To še posebej velja za drsne ležaje iz tehničnih polimerov oz. plastike. Prav ti deli so se v zadnjih desetletjih razvili od »navadne puše« do natančnega, predvidljivega in trajnostnostnega strojnega elementa. Plastične ali polimerne drsne ležaje najdemo v vseh industrijskih panogah, saj omogočajo zanesljive in dolgoročne rešitve, predvsem pa združujejo očitna nasprotja.

Da bi kar najbolje lahko pokazali širino in potencial, ki ga imajo polimerni ležaji v inovativni tehnologij, je leta 2003 v Kölnu v podjetju igus GmbH® zaživel natečaj manus®, ki letos praznuje 10. jubilej.

V desetih letih se je nabralo več kot 3.000 idej in udeležencev natečaja.

Samo letos se je natečaja udeležilo 582 udeležencev iz 41 držav. Iz Slovenije smo prijavili kar 58 aplikacij z inovativnim načinom uporabe plastičnih drsnih puš, ki so se potegovali za eno od nagrad. Poleg tega se vsi prijavljeni iz Slovenije potegujejo tudi lokalne nagrade SLO manus.

>>>VIDEO MANUS 2021

NAGRAJENCI MEDNARODNEGA NATEČAJA MANUS 2021

Zlati manus 2021 — terensko vozilo goseničar PowerBully
Podjetje Kässbohrer Geländefahrzeug AG iz Nemčije je prejelo zlati manus za uporabo drsnih ležajev iglidur TX1 na štirih nihajnih in napenjalni osi vozila PowerBully. Naloga vozila PowerBully je prevoz vrtalnih sklopov, žerjavov, dvižnih ploščadi in bagrov po težkem terenu. Drsni ležaji v podvozju morajo biti dovolj robustni, da zagotavljajo zanesljivo delovanje v težkih terenskih pogojih.
>>>VEČ

Srebrni manus 2021 – daljinsko vodena baterijska zagozda
Z nagrado srebrni manus je bila odlikovana daljinsko vodena baterijska zagozda podjetja Forstreich GmbH iz Nemčije. Razvojniki so uporabili dvojna linearna vodila drylin W in drsne puše iglidur G. Sestavni deli omogočajo, da klin absorbira radialne sile v dolgi življenjski dobi - tudi v okoljih z umazanijo, peskom in sekanci.
>>>VEČ

Bronasti manus – lamele za zaščito pred soncem
Francosko podjetje Arcora je za sistem za premikanje zaščitnih lamel brez motorja prejelo bronasti manus. Razvijalci so uporabili posebno zlitino niklja in titana s spominskim efektom, ki deluje kot vijačna vzmet in ob segrevanju sproži pomik nosilca. Na stičnih mestih med statičnimi in premikajočimi elementi so konstruktorji uporabili  navadne ležaje iglidur J, potisno podložko iglidur G, sferični ležaj igubal, fiksno prirobnični ležaj igubal, miniaturne vodilne letve Drylin N.
>>>VEČ

Zeleni manus  – pametni solarni koš za smeti
Zeleni manus za trajnostnost je komisija podelila pametnemu solarnemu košu za smeti podjetja Finbin iz Finske. Koš za smeti odpadke stiska s pomočjo sončne energije. Edinstveni sistem znatno zmanjša operativne stroške in ekološki odtis. Patentirana tehnologija zagotavlja stiskanje odpadkov v razmerju 6:1. V vpenjalnih palicah so polimerni drsni ležaji, za lopute, pedale in prenosne roke so uporabljeni tribo-polimerni iglidur G. 
>>>VEČ

Še več o letošnjem natečaju manus 2021 si lahko preberete v zborniku.
>>>Na zbornik z vsemi prijavljenimi aplikacijami