PODELITEV LOKALNIH MANUS NAGRAD »slo manus 2017«

V sredo, 27. septembra, je podjetje HENNLICH iz Kranja, v sklopu prireditve Dneva inovativnosti 2017, ki ga je na Brdu pri Kranju organizirala Gospodarska zbornica Slovenije, razglasilo lokalne zmagovalce natečaja slo manus® 2017.

V sredo, 27. septembra, je podjetje HENNLICH iz Kranja, v sklopu prireditve Dneva inovativnosti 2017, ki ga je na Brdu pri Kranju organizirala Gospodarska zbornica Slovenije, razglasilo lokalne zmagovalce natečaja slo manus®  2017.

 

Letos smo prvič izdali tudi zbornik SLO manus, kjer so predstavljeni vsi udeleženci natečaja in vsi dobitniki priznanj iz prejšnjih let

manus® je skupna pobuda podjetja igus®, raziskovalca in proizvajalca polimernih drsnih ležajev iz Kölna v Nemčiji, tehnične publikacije Industrieanzeiger, tehnične fakultete iz Kölna in Inštituta za kompozitne materiale iz Kaiserslauterna.

Prvi natečaj je bil organiziran že v letu 2003, nato pa poteka vsako drugo leto. Število prijavljenih iz leta v leto narašča.

 

manus® simbolizira pogum in prizadevanja za raziskovanje novih tehnologij, zato se iščejo aplikacije ki že delujejo z uporabo polimernih ležajev, ki se razlikujejo po tehničnih in komercialnih parametrih, so plod drznih idej in ustvarjalnosti ter dajejo presenetljive rezultate.

Na srečanje so bili povabljeni vsi sodelujoči na tem natečaju, tudi vsi sodelujoči v predhodnih treh natečajih, vsi nagrajenci iz preteklih let, prav tako pa predstavniki podjetja Igus iz Kölna, kot organizatorja tega natečaja v svetovnem merilu in predstavniki podjetja HENNLICH, ki podjetje Igus zastopa na slovenskem trgu. To je bila že četrta podelitev, prvič je bil ta natečaj organiziran na področju Slovenije  v letu 2011, drugič leta 2013, tretjič v letu 2015, letošnja prireditev je bila že tradicionalna, torej četrta zapored.

Polica »slo manusov« se počasi a vztrajno polni. Na njej stojijo že štirje.

Letošnja udeležba je bila izjemno visoka. Skupno je bilo prijavljenih 541 udeležencev iz 35 držav, od tega kar 21 iz Slovenije. Slovenija je na visokem 9 mestu v absolutnem seznamu udeležencev. Glede na prebivalce (število prijav na 1 milijon prebivalcev pa daleč pred vsemi (koeficient 10,5: 10,5 prijav na 1 milijon prebivalcev)

Iz priložene tabele se vidi, da število udeležencev iz Slovenije narašča. Na prvem natečaju je bilo prijavljenih 10 udeležencev iz Slovenije, na naslednjem čez dve leti že 13, predlani 17, letos pa že 21.

 

 

Torej se nam ni potrebno bati za prihodnost, ideje so.

Predstavljena je bila kratka zgodovina podjetja HENNLICH, ki jo je predstavil direktor podjetja HENNLICH g. Matej Tomšič in podjetja Igus ter predstavitev manusa, kar je predstavila ga. Berit Vierneisel.

   

Nato so bili na kratko predstavljeni  vsi sodelujoči in njihove aplikacije, v katerih so bile vgrajene igusove puše ali vodila, ki imajo to prednost, da ne potrebujejo mazanja in vzdrževanja, da so neobčutljive za umazanijo in imajo dolgo življenjsko dobo.

 

Zmagovalec je dobil zlato manus priznanje in nagrado, drugo uvrščeni srebrno manus priznanje in nagrado, tretjeuvrščeni pa bronasto manus priznanje in nagrado. Izročeno je bilo tudi posebno manus  priznanje.

Nagrajenci in predstavnika podjetja Igus v Sloveniji

Nagrajenci so bili:

ZLATI MANUS: g. Matic Hribar iz podjetja HILLSTRIKE d.o.o. za hillstrike snowtrike

Potrebovali so ležaj za izdelek - Hillstrike Snowtrike, ki prinaša gorsko kolesarjenje na snegu. Zasnovan je tako, da se ujemajo hitrost spusta kolesa in agilnost BMX kolesa.

Igus GFM ležaji se uporabljajo v paralelogram sistemu v gibljivih zglobih.

 

Potrebovali so ležaj, ki mora biti lahek, vodoodporen in zaradi narave uporabe tudi odporen proti obrabi. Upoštevati je potrebno tudi temperaturne razlike od +25 ° C do -25 ° C. Prednost je še, da ležajev ni potrebno mazati niti vzdrževati.

 

SREBRNI MANUS: g. Kristijan Hajnšek iz podjetja SEASCAPE d.o.o. za krmilni sistem jadrnice

Zasnovali so nagrajeno jadrnico Seascape 24 s krmilnim sistemom, ki temelji na zglobni glavi Igubal KARM-10. Plovilo, opremljeno z dvojnimi krmili, potrebuje zanesljivo povezavo med ročico, pogonskimi gredmi in krmili.

Seascape 24 je hitra jadrnica, zasnovana za “shorthanded” in “singlehanded” jadranje. Natančno in zanesljivo krmiljenje je bistveno za nadzor moči čolna in za varno in hitro vožnjo.

 

Zaradi ergonomije v kokpitu smo potrebovali eno ročico, ki vodi dve krmili. Zaradi kinematike smo potrebovali povezovalni del, ki omogoča 3D gibanje z minimalnim trenjem in lahko povezavo. Prav tako se del uporablja na odprtem morju, zato mora biti enostaven za vzdrževanje, vzdržljiv in še posebej zanesljiv.

 

BRONASTI MANUS: g. Tomaž Ham iz podjetja HAM d.o.o. za skiro RollJet

Pri skiroju RollJet, ki ima dve sprednji kolesi  s katerima se lahko krmili, potrebujeta pa ležaje, ki omogočajo gladko vodenje in ne potrebujejo vzdrževanja. Na začetku so uporabili kovinske ležaje, ki pa so rjaveli in blokirali delovanje. Zaradi teh težav so vgradili plastične ležaje, ki ne potrebujejo mazanja in vzdrževanja, ne rjavijo, poleg tega pa so tudi lažji. Gibanje pa je vseskozi gladko in brez zatikanja. Pri kovinskih ležajih so pri montaži morali ležaje mazati z uporabo plastičnih pa je odpadla tudi ta operacija. Prav tako se je podaljšala tudi življenjska doba.

 

 

POSEBNA MANUS NAGRADA: g. Janez Podobnik in skupina študentov iz Fakultete za elektrotehniko

Robotski invalidski vozički izboljšujejo mobilnost invalidov in jim omogočajo, da aktivno sodelujejo v življenju. Vendar pa mnoge od teh naprav ne omogočajo premagovanja niti najpogostejših ovir (npr. stopnic ali robnikov), ki se pojavljajo v vsakdanjem življenju. Rešitev je koncept hibridnega električnega vozička, ki združuje najboljše lastnosti koles in vodil. Glavni pogonski sistem sestoji iz koles, vendar premikanje  po strmih, zahtevnih terenih in stopnicah ne bi bilo mogoče brez sistema vodil.

 

Med kolesi pod šasijo invalidskega vozička sta nameščeni dve neodvisno nadzorovani gumijasti stezi. Višino in položaj naprej/nazaj lahko spreminjate z mehanizmom vodila. Med vožnjo na kolesih so tiri umaknjeni in dvignjeni od tal. Spuščajo se le pri vožnji po strmih ovirah in grobem terenu. Uporabili smo vodila iz Igusa (DryLin W vodila in voziček, iglidur plastične puše), da bi zagotovili nemoteno gibanje vseh premičnih delov mehanizma.

S svojim vozičkom so na svetovnem tekmovanju Cybathlon, oktobra lani v Zürichu osvojili tretje mesto

 

Polimerni ležaji in puše se vse bolj in bolj uveljavljajo v industrijskih rešitvah. Predsodki o plastiki, kot slabem in cenenem materialu se počasi umikajo iz stroke. Veliko razvojnikov že prisega izključno na polimerne rešitve. Svoje ideje utemeljujejo z možnostjo izračuna življenjske dobe , prav tako tudi z rezultati opravljenih testov, ki jih podjetje Igus vseskozi opravlja v svojem testnem laboratoriju. Rezultati so dostopni, tako, da se vsak lahko prepriča o kakovosti polimerov.

 

Na podelitvi nagrad »slo manus 2017« se nam je kot gost pridružil tudi prvi zmagovalec »slo manus 2011« Peter Slatnar, podjetnik, ki je prevzel proizvodnjo zmagovalnih smuči za smučarske skoke.

Motivacijska zgodba Petra Slatnarja  na dnevu inovativnosti 2017

 

 

Prireditev podelitve nacionalnih priznanj GZS za inovacije 2017 na dnevu inovativnosti je z nagovorom pričel predsednik republike Borut Pahor.

 

SVETOVNI MANUS 2017

 

Kot vedno je bila podelitev na sejmu v Hannovru.

Podelitev nagrad manus® 2017 v Hannovru

V Hannovru so bile podeljene nagrade za manus® 2017, ki so jih podelil direktor in lastnik podjetja igus® Frank Blase (desno), Gerhard Baus (4. levo) in Tobias Vogel (skrajno levo). Zlati manus® je dobilo podjetje Pathway v sodelovanju z Levitate Technologies iz ZDA. Srebrni manus® je bil dodeljen podjetju Ocean Innovation System iz Francije. Bronasti manus® 2017 je bil podeljen študentskemu projektu UB-SPACE iz Bremena.

 

Na koncu smo  sklenili, da se čez dve leti zopet srečamo, po vsej verjetnosti v še večjem številu, z veliko novimi in zanimivimi aplikacijami. Želimo si, da bi podelitev slovenskih manusov postala tradicionalna prireditev. Z vašo pomočjo nam bo to tudi uspelo. Vabljeni spet leta 2019.